Истината за био храните излезе на яве. Мамят ли ни търговците на екологично чисти храни?

Над 50% от търговците на екологично чисти храни са измамници. Те спекулират с производството на био храни, но няма нормативна база, чрез която те да бъдат санкционирани.

Основно измамите с храни започват от етикета–името и съдържанието, които са написани така, че потребителят да бъде подведен и да закупи нискостойностен продукт срещу висока цена. Това стана ясно в рамките на дискусионен клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителите” в рамките на агро мегафорума в Панаира в Пловдив, съобщава БЛИЦ, като се позовова на Монитор.

[ad id=“225664″]

„Лавинообразно се разраства търговията с храни по интернет и лавинообразно нарастват жалбите на потребителите от този вид търговия. Анонимен уеб сайт рекламира храна с чудесни качества – сиренето на баба и леля, колбаса на вуйчо, след което купувачът подава жалба – няма етикет и мирише”, каза д-р Любомир Кулински от БАБХ.

Затова според него в новия закон за храните трябва да има текст, че търговия с храни по интернет могат да извършват само търговци или производители с реални обекти. „Потребителите у нас системно са заблуждавани, че купуват изворна вода, а на практика им пробутват минерална, която не е подходяща за ежедневна употреба от деца и бременни. В някои минерални води има високо съдържание на хлор, което може да застраши здравето на подрастващите”, каза Таня Стоилова от Съюза на производителите на безалкохолни напитки.
[ad id=“255238″]

Напоследък на пазара се появили варено-пушени пилешки бутчета от крила. Сред рибните деликатеси оцветен ерзац хайвер се предлагал като натурален черен или червен хайвер. Примерите даде проф. Йордан Гогов – член на Експертния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България. „Различни океански риби се обявяват като черноморски. Рибните филета от акула се представят за филета от есетрови риби. Примерите могат да продължат с фалшификациите на многозърнест и ръжен хляб, имитации на пчелен мед, шоколад, маслиново масло и винен оцет”, каза проф. Гогов, който уточни, че освен в наименованието на продукта, измами има и в съдържанието на вложените в него съставки.

[ad id=“237001″]

Омбудсманът Мая Манолова обърна внимание на биохраните, където често стават измами със съдържанието. От своя страна земеделският министър професор Христо Бозуков посочи, че в момента се прави проект за нов закон за храните със завишени санкции за злоупотребите с продукти.


image0 (9K)