Италия задържа руски военен за шпионаж. Москва потвърди и изяснява „подробности“

Италианската полиция обяви в сряда, че е задържала капитан от местния флот и руски военен служител по подозрения в шпионаж. Впоследствие Министерството на външните работи на Италия съобщи, че е призовало за обяснение руския посланик в Рим Сергей Разов.

„Карабинерите прекъснаха тайна среща между двамата запоозрени, които бяха заловени непосредствено след предаването на документ от италианския офицер в замяна на парична сума“, се казва в официално изявление на местната полиция от 31 март.

Руското посолство в Рим потвърди, че служител към кабинета на военния аташе е бил арестуван, добавяйки единствено, че „подробностите по случая се изясняват“. От дипломатическата мисия изразиха надежда, че случилото се няма да „окаже ефект“ върху руско-италианските отношения.

Поред разпространената от карабинерите информация срещата между местния капитан на фрегата и руския военен се е състояла късно предишния ден. Двамата са заподозрени в „тежки престъпления, свързани със шпионаж и националната сигурност“.

В изявлението се казва още, че италианския морски офицер официално е задържан под стража, докато ситуацията с руския военен „все още се разглежда заради дипломатическия му статут“.

Отношенията между Русия и страните членки на НАТО бяха засегнати от редица шпионски скандали през последните години на фона на засиленото напрежение между Москва и Запада. Преди десетина дни българската прокуратура обяви, че е задържала шестима руски шпиони в София. Петима от тях бяха оставени за постоянно в ареста от военните съдии.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)