ИТН и БСП намериха общи приоритети и ще продължат разговорите за подкрепа за кабинет

„Има такъв народ“ (ИТН) и БСП имат общи приоритети и ще продължат разговорите помежду си за евентуална подкрепа на социалистите за правителство на партията на Слави Трифонов. Това стана ясно след срещата на ръководствата на парламентарните групи на двете формации в събота.

Това беше третата от серия консултации, инициирани от „Има такъв народ“ с всички партии в 46-ото Народно събрание без ГЕРБ. От формацията на Слави Трифонов посочват, че целта на срещите не е съставяне на коалиционно правителство, а търсене на подкрепа в парламента за правителство на „Има такъв народ“.

„Опитахме се да намерим общи неща, защото другият вариант е да ходим на избори“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след срещата. „Беше просто излагане на мнения, без ангажименти. Ако те [БСП] имат желание да ни подкрепят, трябва да имат на какво да стъпят. Тоест стъпва се на нещо, което е общо. Различията, пак повтарям, ще се изглаждат вътре в пленарната зала, ако този кабинет бъде подкрепен.“

„Уточнихме теми, по които имаме припокриване. Има и такива, по които имаме различия“, каза председателката на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова. „Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и разговорите днес и получавайки мандат от Националния съвет, ще продължим разговорите.“

Тя посочи, че двете формации имат общи виждания по отношение на съдебната реформа, а различията им са основно в областта на икономическата и социалната политика. Социалистите са против идеите на „Има такъв народ“ за приватизиране на Българската банка за развитие и отдаването на магистрали на концесии.

В последните месеци представители на „Има такъв народ“ казваха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото те са „партиите на статуквото“. В четвъртък от партията на Слави Трифонов съобщиха, че ще проведат срещи с всички партии в новия парламент без ГЕРБ.

По-рано на „Има такъв народ“ се срещнаха с „Демократична България“ и с „Изправи се.бг! Ние идваме!“. Те съобщиха, че имат съгласие по основните си приоритети и добавиха, че ще продължат разговорите помежду си.

„Има такъв народ“ покани и представители на ДПС на среща, която ще се проведе в неделя. По-рано Тошко Йорданов каза, че поканата към ДПС не значи търсене на коалиция. Единствената партия, с която „Има такъв народ“ няма да проведе консултации, е ГЕРБ.

„Има такъв народ“ има най-много депутати в 46-ото Народно събрание и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. Партията обаче няма достатъчно депутати, за да състави сама кабинет. В случай че формацията постигне споразумение с другите т.нар. партии на промяната – „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“, те не биха имали мнозинство от 121 депутати.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)