ИТН не показали умение да водят разговори и загубили доверието на избирателите

Неумението да се водят политически разговори за съставяне на кабинет е основната причина „Има такъв народ“ да губят подкрепа, според социологическите проучвания. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“пред bTV.

„Преди изборите на 11 юли имаше 60% очакване, че ще се състави правителство. Основната отговорност падаше върху ИТН като първа политическа сила. Разочарованието от начина, по който се водеха преговорите и резултата – водят до съществен спад“, допълни експертът.

Политологът Димитър Ганев от „Тренд“ се съгласи, че това е причината за негативната тенденция в доверието към партията на Слави Трифонов.

Относно критиката на лидера на ИТН Слави Трифонов към социолозите, че не познават в своите прогнози. Димитрова заяви, че избягва да спори с политици, като припомни, че от „Алфа рисърч“ са предположили, че ще има фотофиниш на изборите от 11 юли и прогнозата им се е сбъднала.

„При екзитпола питаме: „Кога взехте решение за кого да гласувате?“. Решението идва или в самия ден или в последните няколко дни. Никога не сме казвали, че нашите прогнози са резултатът. Няма нищо по-логично от това един политик като види, че доверието в неговата формация спада, да се опита да го повиши по някакъв начин и да каже: „Не е вярно“, коментира Ганев и допълни, че има фактически неточности в публикацията му“. 

На въпрос дали новата формация около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще пожъне успех на предстоящите парламентарни избори, Димитрова обясни, че основният въпрос е за резултата на ИТН и „Продължаваме промяната“.

„Тези проекти са антиподи. От комуникационната стилистика до същността на партиите. В единия случай виждаме един сърдит лидер, който наставлява чрез „Фейсбук“ постове. От другата страна – един лидер, който не спира да „пръска“ чар, усмивки и който не се кара, а съблазнява с кафе и мекици. Това са два коренно различни проекта, които за кратък период прегрупират политическото пространство“, заяви социологът.

Според мен има и една качествена разлика – в предишните две Народни събрания „Демократична България“ успя да си извоюва статута на формация, която може да легитимира определена коалиция или форма на управление.
Различното е, че ДБ губи контрола на този статут. Петков и Василев са вторият субект, който може да легитимира следващ редовен кабинет“, коментира Ганев.

Какво показват проучванията?

Изследването на „Алфа рисърч“ е финансирано от самата агенция и е проведено между 8-15 септември сред 1017 пълнолетни граждани чрез пряко интервю. То показва, че ако изборите бяха днес първа политическа сила щеше да е ГЕРБ с 21,1%, ИТН – 16,9%, БСП – 16,5%, ДБ –13,2%, ДПС – 9,6%, „Изправи се БГ! Ние идваме“ са на ръба с 4,1%.

Социологическо проучване на „Тренд“ е направено по поръчка на вестник „24 часа“ между 8 и 15 септември чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 г.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%). Следват ДПС (9,3%), новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%). Под 4-процентовата бариера, но в рамките на статистическата грешка са „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)