ИТН няма да съберат подписите за референдума, смята проф. Киселова

ИТН няма да съберат подписите за референдума, смята проф. Киселова

Президентът Румен Радев обяви – Народното събрание ще бъде разпуснато на 3 февруари, а поредните предсрочни избори ще са на 2 април. Какво ни очаква?

„Когато се насложат процедурите и се погледне календара, човек може да сведе датите до две. Аргументацията на президента беше въз основа на това, че се сменя часовникът на 26 март – обективно обстоятелство и политически аргумент, че се дава малко време на НС“, коментира преподавателят по Конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

24 яну 2023 18:04

148

23 яну 2023 14:30

114

По думите ѝ този парламент в последните дни показа, че пилее времето. Според Киселова е било възможно Румен Радев да даде повече време. „Дневният ред на НС не е този, който са очаквали президентът и вицепрезидентът, и това е причината тази вечер Радев да даде хоризонта. Друга е причината още малко да отложи, не веднага да издаде указите, тъй като първият указ е за служебно правителство, възможно е да има персонални промени в правителството“, посочи гостът.

Основната част от водещите министри ще бъдат запазени. По-популярните и по-позитивно приеманите в медиите, ще бъдат отново назначени, смята тя.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Киселова коментира, че ще бъдем изправени пред нов вариант на машинно гласуване и изискванията към хартията, трябва да бъдат удовлетворени.

Експертът коментира темата за свикването на референдум за президентска република на ИТН.

„Няма да успеят да съберат и 200 000, защото това е сложна процедура и те нямат избистрена концепция какво искат да предложат. Ще бъде обречена на неуспех“, обобщи преподавателят по Конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)