ИТН става опозиция – отиваме ли към избори?

„Има такъв народ“ минава в опозиция – вярва ли още някой, че не отиваме на избори?

„Минахме през различни варианти и обстановката, която виждаме от останалите политически сили, ни дава основание да изразим това наше решение. В политиката всички възможни сценарии са налични на масата, но обстановката в другите парламентарни групи ни дава основание да се считаме за опозиция“, заяви депутатът от ИТН и председател на Комисията по външна политика Димитър Гърдев в студиото на „Денят ON AIR“.

Именно от „Демократична България“ и от БСП се надяват задаващите се кризи, включително и бежанската вълна от Афганистан, да променят позицията на ИТН. Според Гърдев обаче, становището на ИТН се заформило още по времето на първоначалните разговори.

„Ние също много се надяваме тези кризи да променят тяхната позиция, когато ние имахме предложения. Тези проблеми бяха налични още тогава, при първоначалните разговори. Затова да се счита, че кризата започва с позицията на ИТН като опозиция, не мисля, че е коректно“, смята депутатът от ИТН.

България може да се окаже особено засегната от кризата в Афганистан, защото тя съвпада с други две кризи – Ковид вълната и парламентарната ситуация с актуализацията на бюджета, стана ясно от думите на Гърдев.

„Вълната от мигранти и бягащите от войната хора – това е нещо, което ние не можем да управляваме. По другите въпроси държавата има механизми да се справи. Нито една държава самостоятелно не може да се справи с подобен наплив, какъвто се задава“, посочи председателят на Комисията по външна политика пред Bulgaria ON AIR.

Затова и Гърдев веднага свика на заседание Комисията по външна политика, където на затворени врати да бъдат информирани народните представители какво е положението в Афганистан и какво се задава за България. Той все пак увери, че към момента сериозен натиск към България няма.

„Всъщност обстановката ще продължава да бъде неустановена, ще има и съпротива. Хората ще бягат от тези бойни действия. Накъде ще се насочи вълната? Тя преминава през Иран, преминава през Турция и естествено през Балканите. Затова на срещата с министъра на външните работи постигнахме абсолютен консенсус между всички партии, че България трябва активно да участва в изготвянето на обща и единна европейска позиция“, подчерта Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от ИТН е категоричен, че България може да разчита само на единна позиция и решение на ниво ЕС.

„Служебното правителство има пълния капацитет и към момента пълната подкрепа от нашата комисия за тези стъпки и действия, които трябва да бъдат предприети във връзка с предварителната готовност на страната и търсенето на подкрепа от страните членки на ЕС. Имаме и единна позиция в комисията, че тази заплаха не бива да се използва за политически цели. Подобни въпроси, ако се вкарат на дебати в пленарна зала, наистина ще преминат в предизборна или друга агитация, което е най-малко необходимо за България“, настоя Гърдев.

По думите му ЕС трябва да окаже хуманитарна помощ на всички бежанци в Иран и Турция, за да се „филтрира“ този поток от икономически мигранти.

„Ако ЕС са проактивни, няма да се стигне до тежки последици. Но ако бъдем поставени в ситуация, където вълните са при нас, където няма време за реакция, тогава Ердоган не само ще извива ръцете ни, но той ще този тежък проблем, както го използва в предишния момент“, отбеляза депутатът от ИТН.

„Няма лошо да има няколко цикъла на избори през 3 месеца, за да се наместят пластовете и да се изчисти политиката. Има политическа криза, но икономиката се върти“, добави депутатът.

Панев коментира и дебата около двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

„Министри, които разбиват корупционни схеми са неудобни за много хора, за олигархията, затова биват атакувани с такава ярост“, заяви народният представител.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)