И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID болни

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID болни

Снимка: БГНЕС

Здравните врасти дават право на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за пациенти, болни от  COVID. Хората с доказан коронавирус ще могат да получават рецепта за безплатни лекарства освен в COVID зоните и при личните лекари. Това съобщи на брифинг зам.-здравният министър Александър Златанов.

Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти.

Надзорният съвет на Здравната каса е решил още да се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% COVID легла. Мярката е мотивирана с извънредните разходи, които болниците правят в пандемията.

Искаме те да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения, каза Златанов. 

Още по темата

Единственото условие е лечебните заведения да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, да получат до 85% от бюджета си. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения, поясни управителят на касата Петко Салчев.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към тях до края на годината. Лечебните заведения, които лекуват COVID, са 207. Средно на месец към тях ще се преразпределят около 39 млн. лева.

Салчев посочи още, че лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв. вместо по 1000 лв.

Относно новите ограничителни мерки, въведени в страната, Златанов посочи, че периодът за резултати, обявен от здравното министерство, е около две седмици. Ако не дадат резултат, ще наложим по-сериозни мерки, за да имаме контрол върху пандемията. Това са хипотези, възможно е мерките да дадат резултат. Следим всеки ден и час развитието на пандемията, може да се стигне и до налагане на мерките по-рано, каза той.

 

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)