И Словакия маха карантината за граждани от ЕС

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от ЕС, при условие, че са изкарали болестта или са ваксинирани срещу COVID-19. За доказване на ваксинирането ще бъде изискван ваксинационен сертификат. Това научи ЗАРАТА от съобщение в единната информационна система.

Мярката влиза в сила от 6:00 ч. на 19 април. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в сила обаче правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

От 19 април в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ. Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.

Вчера и Гърция реши от понеделник да премахне задължителната досега седемдневна карантина за пристигащи пътници от Европа. Влизане в страната ще се допуска със сертификат за имунизация или отрицателен PCR тест. Избирателно на граничните пунктове ще се извършва бърз тест за коронавирус на влизащите в страната, допълват информацията здравните власти. Също от понеделник за международни полети се отварят и летищата по гръцките острови.

Гръцките власти обсъждат и отваряне на заведенията, за да не се събират голям брой младежи на обществени места. Това стана, след като бе отчетена вълна от неподчинение на младите хора в Гърция срещу карантината и мерките. По площадите и парковете вечер се събират хиляди млади хора, като полицията не може да реагира срещу тях. Затова епидемиолозите предлагат да се отворят заведенията, където ще се спазват наредбите за дистанция и маски.

Докато Гърция разхлабва мерки, жители на босненската столица Сараево протестираха късно вчера с искане за по-строги противоепидемични мерки в Босна и Херцеговина, съобщи БНР. Участниците в протеста настояха босненските власти да осигурят ваксини и да бъде изработена ясна стратегия за справяне с пандемията, а отговорните за тежката ситуация да подадат оставки. Чуха се и искания за смяна на цялото правителство на Мюсюлманско-хърватската федерация – една от двете съставни части на Босна и Херцеговина.

Франция пък въвежда задължителна 10-дневна карантина за пътници от Аржентина, Чили и Южна Африка поради нарастващата загриженост относно вариантите на COVID-19, съобщи БГНЕС. Френските власти вече обявиха във вторник спирането на въздушните връзки с Бразилия, за да се спре варианта на вирус от тази страна. Засега обаче те ще поддържат полети с Аржентина, Чили и Южна Африка, като членовете на екипажа ще трябва да спазват задължителна 10-дневна карантина с установени високи глоби за неспазването й. Излизането от сегашния режим на затваряне във Франция се очаква да започне в средата на май с възобновяване на търговията със стоки, които не са от първа необходимост, открити тераси на заведения и културни институции.


image0 (9K)