И трите индекса на Wall Street приключиха сесиите с нови рекорди

И трите индекса на Wall Street приключиха сесиите с нови рекорди

Снимка: Bloomberg 

Инвеститорите на Wall Street отново са в треска за рекорди. Всички три важни индекса приключиха сесиите си в петък на рекордни нива, подчертавайки мощното възстановяване на акциите само ден след една от най-лошите разпродажби от средата на юни.

Индексът S&P постави нов рекорд в петък до 4370 пункта, което е ръст с 1,13 на сто. Dow Jones се покачи с 1,2% до 34 870 пункта, индексът на технологичната борса Nasdaq се повиши с 0,9% до 14 701 пункта.

Днес инвеститорите бързо загърбиха неотдавнашния спад на курсовете. „Всяка разпродажба си намира купувачи и този модел се повтаря от месеци“, казва пред DPA Рик Меклер, партньор в мениджъра на активи Cherry Lane Investments.

Фокусът на инвеститорите сега ще се измести към сезонa на отчетите, който ще започне с големите банки през следващата седмица. Според данни на Refinitiv анализаторите очакват ръст на печалбите от 65,8 процента за компаниите от S&P за тримесечието.

„Веднага щом навлезем в сезона на отчетите, очакваме някаква подкрепа за пазара“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities в Ню Йорк. „Очаква се не само конкретна група компании да отчетат високи печалби, а повечето сектори на пазара“.

Преди уикенда инвеститорите отново се предпочитаха зависимите от лихвените проценти финансови компоненти, след като доходността на американския пазар на облигации отново се повиши след осемдневен спад. Акциите на Wells Fargo, Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs и Bank of America поскъпнаха с до 2,9%.

По-високите цени на петрола подкрепиха енергийния сектор. Книжата на Exxon Mobil, Devon Energy, Schlumberger, Occidental Petroleum и Halliburton добавиха до 2,7%. Спекулациите относно затруднения с доставките изтласкаха сорта Брент с 1,9% до 75,55 долара за барел.

„Намаляването на американските запаси подкрепя оценката, че търсенето ще се повиши със старта на летния сезон на пътуванията“, казва Хироюки Кикукава, главен анализатор в брокерската компания Nissan Securities. В същото време производството на американските производители на шистов петрол е в стагнация. Това прави инвеститорите оптимисти, въпреки спора в рамките на ОПЕК+ за квотите за добив.

След увеличение на прогнозата за текущата финансова година акциите на Levi Strauss поскъпнаха с до 6,3% до двумесечен връх. Производителят на дънки се възползва от по-големи колебания в теглото на много американци по време на пандемията, които в резултат е трябвало да се запасят с нови дрехи. През второто тримесечие продажбите и печалбата са нараснали по-бързо, отколкото очакваха  анализаторите.

Инвеститорите посягаха и към акциите на Biontech и американския партньор Pfizer. Двете компании искат да кандидатстват за одобрение за бустерна ваксинация срещу патогена Covid-19. Първоначалните резултати от теста показвали, че така образуването на антитела е пет до десет пъти по-силно. Biontech добави 4,55% към стойността си, а Pfizer поскъпна с 0,92%. 

Доходността по 10-годишните американски облигации се възстановява с 5 базисни пункта до 1,34%, облекчавайки опасенията за икономическо забавяне. Намаляващата доходност напоследък заблуждава инвеститорите, като се понижи до 1,25% до най-ниското си ниво в четвъртък.

Източник: https://www.investor.bg/


image0 (9K)