България

Йотова: Да си спомняме по-често, че наистина съединението прави силата!

„Днес често чуваме думите „Съединението прави силата“ – добре е не само да ги повтаряме, а да прочитаме всяка една от тях. Защото техният истински прочит минава и през бурните събития на Кресненско-Разложкото въстание. Защото зад всяка от тези думи стоят много човешки съдби, героизъм, пролята кръв за свободата на България и нейното единение.“ Думите са на вицепрезидента Илияна Йотова, казани в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ при откриването на изложба, посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

[ad id=“263680″]

„140 години по-късно героите от Кресненско-Разложкото въстание заемат достойно място в пантеона на националните ни радетели за свобода и единение“, заяви Йотова.

Според нея незаслужено първият акт за формирането на единната българска нация след Руско-турската освободителна война е малко познат. „Кресненско-Разложкото въстание е от онези примери за присъщата за българския народ непримиримост, заради която цели 500 години опазихме себе си, своето национално самосъзнание и своята жажда за свобода“, подчерта вицепрезидентът.

[ad id=“218001″]

Като истинско родолюбиво дело Илияна Йотова определи изложбата, която е съвместна инициатива на Националната библиотека и Община Кресна.

[ad id=“218548″]

„Документите, които виждаме, са прочит на епохата, на историята, на българщината, на несломимата национална сила и героизъм. Изложбата е посветена на едни от най-жестоките години в нелеката българска история – току-що извоюваната свобода е изтръгната заради политически интереси и имперски амбиции“, каза вицепрезидентът.

„Колкото повече млади хора разгледат изложбата, толкова повече ще пребъде България“, заяви още Илияна Йотова.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Експерт: Изборите ще са тежки от техническо естество

Ще имаме коалиционно правителство, убеден е Светослав Живков...

4 часа ago

От СДС очакват наказателен вот на изборите през юни

"Патриарха" и "Витошка" е показателен за аматьорщината на ПП...

4 часа ago

Политолог: Вредно е едни и същи лица да са в листите и за двата вота

Наблюдаваме делегитимация на българския политически елит...

5 часа ago

Стефан Янев: Има кризи във всички сфери на обществения живот

Нагледахме се на (не)коалиции, които се правят заради властта, каза той...

5 часа ago

Кои са признаците, че той не е сродната ви душа?

Усещате, че пази тайни от вас...

5 часа ago
image0 (9K)