Кабинетът „Денков-Габриел“ ще бъде гласуван от парламента във вторник

Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде гласуван от парламента във вторник

Правителство с мандата на ПП-ДБ, с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ, ще бъде гласуван от парламента още във вторник.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 6 юни от 13.00 часа. В дневния ред са включени три точки: „Избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република Българи

В понеделник сутринта „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев каза, че „по най-бързия начин“ ще издаде указ, с който да предложи на парламента да избере предложения кабинет.

От президентството съобщиха, че указът е издаден веднага след срещата с Денков. В прессъобщението се казва още, че „президентът изрази надежда депутатите в Народното събрание да гласуват по съвест предложението на парламентарната група на ПП-ДБ за кабинет“.

За да бъде избрано правителство, са необходими над 121 гласа. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с мнозинство от 132-ма депутати. „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП обявиха, че ще гласуват „против“. Централното оперативно бюро на ДПС тепърва ще решава как да гласува, след като в петък председателят на движението Мустафа Карадайъ каза, че ДПС „няма да пречи“ за съставянето на кабинет.

Споразумението на ГЕРБ и ПП-ДБ предвижда кабинетът да работи поне 18 месеца – първите девет премиер ще е Денков. Той ще има един вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел. През вторите 9 месеца, премиер ще е Габриел, а Денков вицепремиер.

Това ще е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната история на България, както и първото с премиер на ротация.

Кабинетът ще бъде гласуван след преговори и совалко продължили над 2 месеца след петите поред парламентарни избори на 2 април. Първата политическа сили на изборите беше ГЕРБ, но не успя да събере политическа подкрепа за формиране на кабинет.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)