Кабинетът отпусна 96 млн. лева за ремдесивир и заплати за медиците на първа линия

Бойко Борисов на заседанието на правителството в петък

Правителството одобри отпускането на 96 милиона лева за купуване на лекарството ремдесевир и за допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в борбата с пандемията, съобщи БТА.

За допълнителни количества ремдесевир, които се очаква да стигнат за лечението на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември, отиват 46 млн. лв. От началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози ремдесивир, припомня БТА.

Ремдесивир е активната съставка в лекарството Veklury, което се произвежда от американския фармацевтичен гигант Gilead Sciences. Беше развит за лечение на пациенти с Ебола по време на вирусната епидемия в Африка, започнала през 2013 г.

През юни 2020 г. ремдесивир беше препоръчан от Европейската агенция по лекарствата за лечение на COVID-19, а месец по-късно Veklury стана първото лекарство, одобрено за търговия и лечение на пациенти с коронавирус в Европейския съюз.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Те са предназначени за допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19 и за заплащане на поставянето на ваксини срещу коронавируса.

Налице са и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия, каза премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

„Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен“, е казал Борисов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)