Кавги в НС, дебатът за промени в Конституцията започва в комисия

Парламентът създаде временна комисия за промени в Конституцията. Предложението за това дойде от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Временната комисия ще обсъди възможностите за изменение в основния закон и ще търси съгласие от всички парламентарно представени партии. Вносителите посочват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти.

Комисията ще работи шест месеца.

ГЕРБ поиска комисията да бъде оглавявана от двама съпредседатели – един от ПП и един от ГЕРБ. Мнозинството обаче отхвърли предложението и заради това ГЕРБ отказа да излъчи свои представители.

„Положихме усилия, за да има конструктивен диалог и консенсус, не приехте подадената ръка, затова приятна работа“, каза Десислава Атанасова.

ДПС също отказа да участва в комисията, както и „Възраждане“.

От „Възраждане“ се обявиха категорично против създаването на такава комисия.

„Временната комисия е напълно излишна и защото това НС няма такъв процент общество доверие, каквото е нужно за промени в най-важния закон на държавата“, посочи Елена Гунчева.
 
Петър Петров от „Възраждане“ обяви, че не е чул нищо конкретно и това вероятно се дължи на липсата на консенсус в управляващата коалиция.

„Питам се тази временна комисия с какво ще се занимава – с анализи, със споразумения, както се занимава коалиционното споразумение. Конституцията е променяна 6 пъти и не случайно промените изискват, когато се прави обсъждане, да има една конкретика ,която управляващата коалиция не е задала и тази временна комисия ще е временен удар във въздуха, така както е ялова тяхната стратегия за съдебна реформа“, коментира той.

Според Николай Дренчев от „Възраждане“ не е нито времето, нито мястото за „тази измислена комисия в това крайно неползващо се с недоверието на обществото и крехко мнозинство“.

Филип Попов от БСП отбеляза, че ниското доверие в съдебната власт налагат очакванията най -малкото да се отвори дебата и да се търси път за решаването на този проблем.

Христо Иванов от ДБ настоя, че е нужно да имаме съдебна власт, която се ползва с доверие, че ще осъществи реално правосъдие.

„Правосъдието трябва да се ползва от доверието на обществото. В момента българското правосъдие, особено прокуратурата, се ползва с нива на обществено доверие, които не им позволяват да изпълнят ролята си. България плаща висока цена, защото сме сред най- корумпираните страни в ЕС. Няма доверие от страна на европейските ни партньори към нас и това подтиска инвестициите, защото се възприема като корумпирана страна. Като добавим огромните щети върху имиджа на страната, защото непрекъснато сме под наблюдение, санкции и съмнения“, каза Иванов.

Росица Кирова от ГЕРБ посочи, че безспорна е необходимостта от реформа в съдебната система, но резултатът от временните комисии не е добър. „Освен вдигане на шум и публични пиар акции, друго не се постига“, каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ предупреди, че никаква Конституция не може де се промени без гласове ГЕРБ.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)