Кажете им истината за здравето на Клинтън

Мнозинството американци не са знаели, че Рузвелт е използвал инвалидна количка. Кенеди пък е страдал от болки в гърба и е взимал силни болкоуспокояващи. Сега американците искат да узнаят истината за здравето на Клинтън.

В началото на октомври, по време на предизборно мероприятие на демократите в Кливланд, Хилари Клинтън получава силен пристъп на кашлица. Налага се да прекъсне речта си. Обяснението: вероятно заради нейната сенна хрема. Броени дни по-късно, по време на възпоменателната церемония по повод годишнината от атентатите на 11 септември, Хилари Клинтън получава пристъп на слабост и с помощта на асистентите си се качва в колата си. Първоначално се казва, че става дума за топлинен удар. Малко по-късно обаче личната й лекарка Лиса Бардак обявява, че Клинтън е болна от пневмония.

Къде сбърка предизборният й щаб?

Покрай тези инциденти сред консервативните кръгове тръгнаха спекулации за здравословното състояние на президентската кандидатка на демократите. Това определено е неприятно за Клинтън, но в никакъв случай няма да обърне надпреварата за президентския пост в полза на Доналд Тръмп. Според анкетите, Хилари Клинтън все още има преднина.

„Не вярвам нещо да се промени“, казва американският политолог Джеймс Дейвис, професор по международни отношения в университета Санкт Гален. Това становище застъпва и Иван Морган, ръководител на отдела за американски изследвания към Юнивърсити Колидж Лондон. Според него, здравословното състояние на Хилари Клинтън няма да промени нищо в нагласите на феновете на Доналд Тръмп, нито пък на онези, които все още се колебаят за кого да гласуват.

Няма нищо необичайно в това някой от кандидатите да се разболее в продължаващата до две години изборна борба. Политолозите смятат, че по-важен тук е подходът на предизборния щаб на Клинтън към тези инциденти. „Предизборният щаб на Клинтън трябваше да има по-добра комуникационна стратегия по отношение на здравословното ѝ състояние. Просто не разбирам защо екипът ѝ не оповести още в петък поставената диагноза. Ако предизборният ѝ щаб беше казал, че Клинтън е болна и има нужда от малка почивка, нямаше да се вдигне толкова шум“, казва Джеймс Дейвис. Политологът смята, че денят в който беше съобщена диагнозата, е добре дошъл за „тези, които смятат, че предизборната й кампания не е достатъчно прозрачна“. „Странно е, че темата за здравословното състояние на Клинтън отново става тема номер едно, след като тя се е подложила на много по-строги медицински прегледи, отколкото Доналд Тръмп“, допълва Иван Морган.

Кой е по-здрав?

Най-възрастните кандидати за президент на САЩ

За да бъдат прекратени спекулациите около здравословното състояние на кандидатите за президентския пост, които този път са и най-възрастни, пълните медицински досиета на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп трябва да станат публично достояние. Поне това препоръчват политолозите. „Американският народ има право да знае дали ще избира някого, който е издръжлив и достатъчно здрав, за да поеме поста на президент“, казва Джеймс Дейвис.

Впрочем навремето мнозинството американци не са знаели, че Франклин Делано Рузвелт е използвал инвалидна количка. Джон Кенеди пък е страдал от болки в гърба и е взимал силни болкоуспокояващи медикаменти. Дали здравословното състояние на Хилари Клинтън ще остане тема в предизборната борба, зависи от предизборния ѝ щаб и това как той ще продължи да води кампанията в контекста на тези исторически прецеденти. „Кампанията трябва да бъде открита и прозрачна. Преизборният ѝ щаб трябва да информира американския народ какво възнамерява да направи Хилари Клинтън, за да се възстанови. И ако това стане по един открит и честен начин, темата за здравословното ѝ състояние ще бъде забравена“, казва Джеймс Дейвис.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)