Казанлък почете 120 години от смъртта на автора на първата българска опера

По традиция днес пред бюст-паметника до гроба на големия композитор Емануил Манолов в парк „Тюлбе” се събраха родолюбиви граждани и почитатели на неговото дело и творчество, завинаги свързани с Казанлък. Казанлъшки деца представиха музикално – поетична композиция „Музикално безсмъртие”. С емоционални изпълнения се включиха деца от Школа по изкуствата „Емануил Манолов” към НЧ „Искра- 1860”, а Виктор Миланов рецитира „Творец, учител и човек”, посветено на именития творец.

Сред публиката бяха представители на Община Казанлък, бивши и настоящи преподаватели от Школа по изкуствата „Емануил Манолов”, представители от ТД „Орлово гнездо”. За всички, уважили паметта на известния български композитор, диригент, педагог, общественик бе припомнен неговия житейски път.

Емануил Манолов е един от първите български професионални музикални композитори. Той е автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“ написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър.

Роден е на 7 януари 1858 г. или 1860 г. в град Габрово, а след това учи в Московската консерватория. Известно време работи като преподавател, а също и като военен капелмайстор в редица български градове. Сред най-известните му произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“. Емануил Манолов е един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни. Повечето му произведения за деца за пръв път са издадени в сборника „Славееви гори“. Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество.

След Освобождението (1878 г.) напуска родното Габрово. Известно време остава в Свищов, където пее в хора на Георги Байданов. После се спира в Букурещ и Одеса. Установява се в Москва, където учи около 2 години пиано, флейта и хармония в Московската консерватория и прави първите си композиционни опити.

След обявяването на Сръбско-българската война (1885 г.) се завръща в България, свири в духовия оркестър на I Софийски полк. Преподава пеене в Педагогическото училище в Казанлък (1886 – 1888), по-късно пее в Катедралния хор на Георги Байданов в Пловдив. Капелмайстор на духовия оркестър на XXI пехотен полк в Асеновград (1890 – 1899), където записва народни песни, по-късно издадени в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“.

От 1899 г. до края на живота си той отново работи и твори в Казанлък като капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък. Тук създава голяма част от своите произведения и развива активна музикално-обществена дейност. В Казанлък е премиерата на първите две действия от „Сиромахкиня“ (1900).

Организатори на възпоменателното събитие са Общинска библиотека „Искра”, Клуб „Орлица” към ТД “Орлово гнездо” и НЧ ”Искра – 1860”. На Емануил Манолов е посветена и съпровождаща изложба, разположена на втория етаж във фоайето на Общинска библиотека „Искра“.

 


image0 (9K)