Каква е истината за смяната на Ваня Караганева и скандала с ДКК?

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи снощи Ваня Караганева като изпълнителен директор, а днес министърът на икономиката Даниела Везиева поиска спешна смяна на трима от членовете на ръководството. Bulgaria ON AIR потърси причините за отстраняването на Караганева.

Ваня Караганева става член на Съвета на директорите на ДКК през септември, по времето на Кирил Петков. От октомври става изпълнителен директор.

Според Съвета на директорите за по-малко от месец, откакто е назначена на поста, е извършила серия нарушения и е нанесла сериозни щети на компанията и на държавата. Затова се е наложило спешното ѝ освобождаване.

Последва незабавна реакция от страна на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Тя разпореди проверка, като се закани да поиска оставките на трима от членовете на Съвета на директорите. Според нея събранието за отстраняването на Караганева не е проведено по надлежния ред.

Везиева защити досегашния изпълнителен директор, като обясни отстраняването ѝ с опит да се защити досегашния непрозрачен модел на управление на компанията. Според нея Караганева е имала своите основания да предприеме смяна на обслужващата банка на компанията.

„Доколкото знам госпожа Караганева е пуснала на финансови контрольори някакви свои документи, които предстоят да се обсъждат, но такъв акт като акт няма“, обясни министър Везиева.

Реакцията и на бившите управляващи не закъсня. От ГЕРБ обявиха, че чрез решенията на Ваня Караганева тече скрита приватизация на „Вазовските Машиностроителни Заводи“ (ВМЗ) и военнопромишления комплекс у нас – и призоваха МВР и отговорните институции да се самосезират за случващото се.

„Ето това за мен, колеги, е илюстрация на пленена държава. Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона от Кирил Петков, продават на частна компания бъдещето на целия военно-промишлен комплекс и на 4000 души, които работят във ВМЗ“, заяви Любомир Талев.

От своя страна от Съвета на директорите отговориха, че не приемат за достоверни внушенията, правени от Караганева. В своя позиция те посочват, че чрез отстраняване й са защитили интересите на дружеството и на държавата.

„СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай. ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката (и настоящият, и предишният) за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни“, заявиха от ДКК.

Bulgaria ON AIR не успя да се свърже с министър Везиева за коментар.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)