Каква е ковид обстановката на Балканите? На места ситуацията се подобрява

През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници.

ГЪРЦИЯ въведе нови ограничителни мерки от началото на тази седмица, съгласно които неваксинираните лица нямат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнес зали дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента. Мерките засягат и децата на възраст между 4 и 17 години, които могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа. Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти.

Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт. Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече се изисква отрицателен тест.

В същото време се наблюдава сериозен интерес към ваксинационната кампания. Всеки ден се правят над 70 хиляди ваксинации. От последния месец 444 хиляди души са си записали час за поставяне на първа доза от ваксината срещу КОВИД-19. За третата доза интересът е още по-голям – над 1,2 милиона души са поискали да си поставят, съобщи министърът на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис. Около 61 процента от населението на страната е напълно ваксинирано.

Броят на новозаразените в страната остава висок. През последното денонощие са регистрирани 6565 нови случая на коронавирусна инфекция, а 78 души са починали. На респиратори са 621 пациенти. За последните две седмици болните в интензивните отделения на страната са се увеличили с 25 на сто, съобщават местните медии.
Лекарите алармират, че болниците в Северна Гърция са претоварени. Частните болници в страната обявиха готовност да съдействат при спешни операции, тъй като държавните здравни заведения са препълнени с пациенти с КОВИД-19. Заради разрастване на пандемията планираните операции са отложени, но от здравното министерство подчертават, че спешни случаи ще бъдат поемани. През миналата седмица беше издаден указ за мобилизация на частни лекари, чиято практика е в Северна Гърция, които да помогнат на колегите си от държавните болнични заведения.

Властите в ТУРЦИЯ не планират налагане на нов локдаун, увери турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, който изтъкна важността на ваксинацията. В страната са поставени около 120 милиона дози ваксина, като 50,2 милиона души или 59,5 процента от населението са напълно ваксинирани, а трета бустерна доза са получили над 13 милиона души.

Същевременно здравният министър съобщи, че разработената в Турция инактивна ваксина срещу КОВИД-19 „Турковак“ е кандидатствала за спешно одобряване от турската агенция по лекарставата и се очаква прилагането й да започне до края на тази година. В момента в страната се прилагат ваксините на Синовак, Спутник V и Пфайзер.
Фахреттин Коджа съобщи още, че турските здравни власти предвиждат въвеждането на ново лечение срещу КОВИД-19, като се планира още един препарат да бъде добавен в лечебния лекарствен каталог и да започне производството му в Турция.

Турция регистрира 27 592 нови случая на коронавирусна инфекция и 175 смъртни случая в сряда. От началото на пандемията са се заразили около 8,65 милиона души, а 75 618 души са починали.

РУМЪНИЯ отчита подобряване на епидемиологичната обстановка, като все повече окръзи преминават към „зелен сценарий“ с 14-дневно ниво на заболеваемост под 2 на 1000 жители. Столицата Букурещ премина тази седмица от „червен“ към „жълт сценарий“, като заболеваемостта спадна вчера до 2,67 случая на 1000 жители. В „червен сценарий“ със заболеваемост над 3 на 1000 жители остават девет окръга.

Новозаразените през изминалото денонощие са 2104. Властите съобщиха и за 212 смъртни случая, от които 35 от предишен период. В интензивни отделения се намират 1341 пациенти с КОВИД-19.

Здравни експерти обаче предупредиха, че властите не трябва да прибързват с разхлабване на мерките, тъй като в страната вече се разпространява вариантът Делта плюс. Този щам е идентифициран в 20 процента от секвенираните проби миналата седмица и се предполага, че може да се превърне в основата на пета вълна на пандемията, посочва епидемиологът Октавиан Журма.

От началото на ваксинационната кампания в страната са поставени 14,65 милиона дози ваксина, а над 7,3 милиона румънци са със завършена ваксинационна схема. Над 1,44 милиона души са получили и бустерна доза.

Институтът за обществено здраве на РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ съобщи в седмичния си доклад за епидемиологичната ситуация, че броят на новозаразените с КОВИД-19 е намалял с 8,9 процента спрямо предходната седмица.

От 15 до 21 ноември от КОВИД-19 са заболели 2929 лица, което е с 288 по-малко в сравнение с периода между 8 и 14 ноември. Процентът на позитивните се движи от 11,6 до 16,9 на сто, а средният е 14,8 процента.

Регистрирани са 91 смъртни случая, най-много във възрастовата група над 60 години. Оздравели са 2855 души.
През последните 24 часа в Република Северна Македония са регистрирани нови 442 случая на КОВИД-19, 373 оздравели пациенти и петима починали, всички в болнични условия, от които най-младият е на 57 години, а най-възрастният – на 84 години.

Досега в страната от КОВИД-19 са починали 7474 души. Броят на активните случаи в момента в Северна Македония е 8339. Най-много активни случаи има в Скопие – 3832, а най-малко в Дойран – само два.
В страната са поставени 1,68 милиона дози ваксина. Напълно ваксинирани са 790 000 души, тоест 37,9 процента от населението,

Подобрява се и епидемиологичната картина в СЪРБИЯ, където спада броят на новозаразените на дневна база, но продължава да има много починали от последици от заразата.

Според последните данни в Сърбия са потвърдени нови 2631 заразени от тестваните 16 737. От последици от заразата са починали 50 души. Намалява броят на амбулаторните прегледи и на пациентите на лечение в ковид болниците, но и на гражданите, които чакат пред ковид амбулаториите.

В момента в Сърбия има опашки пред пунктовете за ваксинация, за първа и за бустерна доза.

Държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек заяви, че в ковид болници се лекуват 5400 души, над 200 души са на респиратори, а на ден умират между 50 и 60 души. Характерно за тази вълна е, че и децата развиват тежка форма на болестта и някои стигат до респиратори, каза Джерлек.

В Сърбия напълно ваксинирани са 44,8 процента от населението.

Правителството на КИПЪР прие тази седмица нови мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 в страната. От 29 ноември всички деца на възраст 6 – 11 години са длъжни да представят т.нар. „Сейфпас“, който за тази възрастова група означава удостоверение за преболедуван КОВИД-19 през последните шест месеца или за извършен PCR или бърз антигенен тест през последните седем дни.

Също така учениците от началното училище ще минават през бърз антигенен тест веднъж седмично, който ще се извършва от мобилни групи на министерството на здравеопазването. Отменят се всички училищни коледни тържества. За тържества, организирани от други организации, ще се изисква изрично позволение на министерството на здравеопазването.

В места с висок риск от предаване на КОВИД-19 ще се извършват бързи тестове от мобилни групи на всякакви лица, независимо от възрастта и ваксинационния им статус. От 1 декември всички лица на възраст над 18 години, които не са завършили ваксинационния си цикъл, ще трябва да си правят PCR тест с валидност 72 часа или бърз тест с валидност 48 часа, за да получат „Сейфпас“.

От 18 декември се отменя предоставянето на „Сейфпас“ на онези лица, които не са си поставили бустерна доза от ваксините след изтичането на седем месеца от първоначалната ваксинация.

От 15 декември се забранява достъпа на лица над 12-годишна възраст, на които не е поставена поне една доза от ваксините, в закрити и открити спортни игрища, театри, кина, театрални зали, нощни клубове, дискотеки и места за обществено хранене.

Кипър регистрира ръст на новозаразените с КОВИД-19, но делът на положителни тестове се запазва под един процент. В сряда са регистрирани 434 случая при направени 61 424 лабораторни теста. Положителни са 0,71 на сто от направените изследвания. В болница са настанени 117 пациенти като 39 от тях са в тежко състояние. От началото на пандемията в страната са регистрирани 131 462 заразени с КОВИД-19 и 590 смъртни случаи.

В страната са поставени 1,28 милиона дози ваксина, като 580 000 души или 48,1 процента от населението са напълно ваксинирани.

ХЪРВАТИЯ регистрира 6246 нови случая на КОВИД-19 през последното денонощие и 64 смъртни случая. В момента активните случаи в страната са 34 953, а 2529 души получават болнично лечение, включително 316 пациенти на респиратори.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 589 015 случая на коронавирусна инфекция, 543 493 души са се излекували, а 10 569 са починали.

До сряда са поставени над 4,04 милиона дози ваксина, като 53,02 процента от цялото население и 63,28 процента от пълнолетното население е ваксинирано. Над 2,15 милиона души са получили поне една доза ваксина, което представлява 56,5 процента от пълнолетното население на страната.

СЛОВЕНИЯ отчита леко подобряване на епидемиологичната ситуация. През последните 24 часа в страната са регистрирани 2668 нови случая на КОВИД-19 и 11 смъртни случая. Това е значително по-малко от предишните дни, а другите епидемиологочни параметри също сочат леко подобрение на дневна и седмична база, съобщиха словенските здравни власти.

Общо 1145 пациенти получават болнично лечение, а 286 се намират в интензивни отделения.

Вчера активните случаи бяха 42 559, което е с 898 по-малко от предишния ден.

Седемдневната заболеваемост е 2786 на 100 000 жители, а 14-дневната – 2019 на 100 000 жители.

АЛБАНИЯ отчита спад на новите случаи на КОВИД-19. През последното денонощие са регистрирани 516 инфекции и пет смъртни случая. В момента 157 пациенти с КОВИД-19 получават болнично лечение, а 23 от тях са в тежко състояние. 597 души са се излекували през последното денонощие.

Активните случаи са 7718. От началото на пандемията са регистрирани 198 292 положителни случая, а 3068 души са загубили живота си.

В страната са поставени 2,05 милиона дози ваксина, като напълно ваксинирани са 943 000 души или 33,2 процента от населението.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)