Каква е най-голямата щета, която Доналд Тръмп нанесе на Америка?

Откакто започна да се кандидатира за президент, позициите на Доналд Тръмп са останали постоянни по много малко въпроси. Но коя е тази, която се откроява? Неуморимото му натрапване, че медиите произвеждат само „фалшиви новини и настояването републиканците да премахнат всички форми на масови медии.

„Удивително е какво се случва с дискредитираните медии като CNN, MSDNC, New York Times и Washington Post“, заяви Тръмп в изявление, публикувано по-рано от този месец от организацията му Save America. „Продажбите им са спаднали, което всъщност е много добро нещо за американския народ, защото те разпространяват фалшиви новини, както и мрежите, ABC, NBC, CBS.“

Шестте му години в обществения живот са осеяни с точно такъв вид превъзходна реторика, с малко реални факти, които да подкрепят буйните му твърдения.

Нов анализ на Pew Research Center показва, че броят на републиканците, които казват, че имат „много“ или „някакво“ доверие в националните информационни организации, е намалял наполовина през последните пет години. През 2016 г. 70% от самоидентифицираните републиканци казват, че имат поне известно доверие в националните информационни организации. Сега този брой е 35%.

През 2020 г. доверието в националните медии също спада. Почти половината (49%) заявяват, че имат голямо или известно доверие в масовите медии в края на 2019 г. За по-малко от две годити по-късно има спад с 14 точки. Този стремителен спад се дължи пряко на непрекъсната, а и до голяма степен еднопосочна атака, срещу идеята за медиите от страна на Тръмп.

Не забравяйте, че Тръмп ни каза какво точно е планирал през 2018 г., говорейки на събрание на VFW. „Не вярвайте на глупостите, които виждате от тези хора, на фалшивите новини“, заяви президентът пред тълпата. „Това, което виждате и четете, не е това, което се случва.“

Той иска да бъде единственият разпространител на информация и „факти“ в своята база. Това желание беше породено от егоистични и политически цели: Тръмп искаше да създаде алтернативна реалност, в която да спечели от всичко – от икономиката до имиграцията, дори от COVID-19.

Това, че подобно съгласувано усилие би имало пагубни и дори смъртоносни последици, като например броя на неваксинираните американци, които ненужно умират от COVID-19, не засяга Тръмп. Той вярва, че разгромът на медиите, е средство за постигането на желаната от него цел: спечелване на преизбиране и/или подсилване на неговата политическа (и лична) марка сред твърдата база на Тръмп.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)