Каква е старата игра „Хърбул и Хърбулица“, пресъздавана в старозагорското село Преславен

На всички поколения – и на по-старите, и на младите, игрите от едно време винаги са интересни. На първите навяват спомени от детството, когато те са ги играли или са слушали разказите на бабите и дядовците си, а на вторите напомнят за корените им. Пресъздаването на тези игри е забавно. Някои от тях са тръгнали към забравата, затова е хубаво, когато някой родолюбец се сети та ги издири и запише.

Такъв е случаят със Стойка Генова – секретар на читалище „Димитър Наумов 1908“ в старозагорското село Преславен, с чието съдействие и труд наскоро беше издадена книгата „Зрънца от историята на село Преславен“. В книгата са събрани разкази, факти, събития и личности от миналото на будното старозагорско село. Изключително интересни за любопитния читател са описанията на далечните времена и ярките картини от бита и ежедневието на хората.

Описани са и забавленията на преславенци, като играта „Хърбул и Хърбулица“, пресъздавана от самодейците по различни фолклорни форуми из региона и страната.

В книга за старозагорското село Преславен са събрани факти, снимки и спомени

Ето какво са правили в стари времена:

Родан Чакрък
Родан Чакрък

„Хърбул и Хърбулица“ е стара игра от времената, когато вечер в одаята (стаята) цялото семейство се е събирало край огнището. Жените ръкоделствали: коя преде с хурката, коя навива прежда на родана (чакрък), други чепкат вълна, всяка работела нещо.

Мъжете на друга страна също вършели някаква работа: дялат бутурници (дървени стрели) за Заговелки, точат си ножчетата, дялат дървени лъжици или просто са с броеницата в ръце и дърпат от лулата.

Сирни Заговезни – традиции, обичаи и ритуали

За да минават вечерите край газената лампа по-весело и работата да върви по-леко, са играели и на тази игра.

Хърбул е дядото в къщата, Хърбулица – бабата, Капон – младият стопанин, Капоницата – младата стопанка, петле – син, ярка – дъщеря.

Един започва играта, задавайки първия въпрос, като например:

Бутурници
Бутурници

В тоя дом живеят един Капон с една Капоница, имат си стар Хърбул и две петлета. Който се сети за кое семейство от селото се пита в загадката, той печели и има право да задава следващата гатанка за друго семейство от селото.

Тази игра възстановяват и съхраняват в читалището в село Преславен. Показват я на сцената на Фестивала на виното „Августиада“ в Стара Загора. Играта става по-весела и забавна с народните песни край софрата и кръшните български хора.


image0 (9K)