Каква ще е съдбата на сградата на бившия ресторант „Аязмото“?

Общинският съвет даде съгласие имотът да бъде дарен на Старозагорската митрополия, при условие да се изготви и внесе идеен проект за преустройството му . Решението е от 31 януари 2018 г.

Това условие е изпълнено през месец септември тази година и може да се пристъпи към започване на работа по техническата и конструктивната част, съобщи Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история. Сградата се преустройва като входът от парковата алея, преминаваща източно от сградата се запазва, оформя се атриум с място за рецепция и открито стълбище към останалите експозиции.

В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“.

Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала.
Предвиден е асансьор за посетители с увреждания.

На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“.

Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво.

В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се предвижда да бъде оформена в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове. Идеята е да се превърне, заедно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата малка сцена.


image0 (9K)