Какви антикризисни мерки предлагат от Продължаваме промяната?

Антикризисните мерки на управляващите бяха обявени тази вечер от председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Утре партията ще ги предложи на лидерската среща на коалицията.

Парите ще дойдат от допълнително събрани вземания и няма да наложат нито теглене на заеми, нито увеличение на дефицита или нарушаване на настоящата бюджетна рамка, увериха от ПП.

Пакетът включва 14 мерки на обща стойност 2 млрд лева – за пенсионерите, за бизнеса, за битовите потребители, за родителите на деца.

Както бе анонсирано от политици от управляващата коалиция, минималната пенсия ще се вдигне от 370 на 450 лв., таванът ще стане 3400 – по думите на Гюров за да се насърчат хората да се осигуряват на реалните си доходи, а всички останали пенсии ще се повишат с над 20% от 1 юли.

Като втора стъпка от 1 октомври се обмисля и преизчисляване на пенсиите, така че да се намали ножицата между стари и новоотпуснати. Това ще стане през осигурителния доход за миналата година.

За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение – от сегашните 450 лв. на дете приспадането ще се увеличи на 600 лв. Съответно за две деца на родителите ще се приспадат 1200 лв. от облагаемия доход за годината. Идеята е това да може да се ползва на тримесечие.

Предвижда се държавата да поеме поскъпването на газа не само за бизнеса, а и за битовите потребители.

Сред мерките влиза и вече анонсираното финансово компенсиране на крайните потребители на горива, като лимитът е до 50 л на месец. За точната сума обаче все още се обмислят различни варианти.

ДДС на парното за потребителите на топлофикация да бъде намалено от 20% на 9% от 1 юли, е друго от предложенията на ПП.

В помощ на бизнеса прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен на 100 хил. лв. и така ще стане един от най-високите в ЕС.

Гюров уточни, че промяната на данъците трябва да мине през Народното събрание, останалите мерки могат да се реализират и през постановления на МС.

Намаляването на ДДС за хляба не е в пакета им от мерки, защото от „Промяната“ не мислят, че това е работещ механизъм, който да доведе до реално намаление на ценатата му в магазина.

От „Промяната“ отхвърлиха обвиненията на Слави Трифонов, че не обсъждат мерките си с коалиционните партньори и уточниха, че окончателните варианти ще бъдат уточнени след лидерския съвет. Гюров не очаквал сериозни разногласия, защото в коалицията всички мислят в една посока за облекчаване на бизнеса и гражданите.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)