Какви ползи носи едамамето за здравето?

Хранителните качества на младата соя са безценни

Едамаме е бобова култура, която се използва широко в азиатската кухня. То притежава прекрасни хранителни и вкусови качества, заради които е добре да бъде включвано по-редовно в храненето. Освен това е и многофункционален продукт.

Едамаме може да се включва в различни ястия или да се приготвя самостоятелно, като гарнитура към ястия, като компонент от сосове. Както и да решите да го приготвите, то ще подари на организма ви много хранителни вещества, от които той се нуждае.

Какво представлява едамаме?

Едамаме на вид наподобява грах, но всъщност е соя. Соевите зърна в шушулката се наричат едамаме. Те имат много мек и леко сладък вкус. Приготвят се чрез варене във вода или на пара, или се пекат. Соята е вид бобова култура, която води произхода си от Китай, където е най-популярна, според shape.com. Но едамаме се различава от зрелите зърна соя, които са кафяви, докато то е яркозелено.

Соевите продукти са известни с това, че са много богати на протеини и са чудесен заместител на месото.

Какви са хранителните качества на едамаме?

Едамаме е източник на много протеини без холестерол. То е богато на витамин К, играещ съществена роля за процесите на съсирване на кръвта. Фактор е и за изграждането и здравината на костите. Освен това едамаме съдържа много фибри и минерали, сред които цинк и калий.

Каква е хранителната стойност на едамаме за 1 чаша?

  • 224 калории;
  • 18,4 г протеини;
  • 13,8 г въглехидрати;
  • 12,1 г мазнини;
  • 8 г фибри;
  • 2 г захари.

Какви са ползите за здравето от едамаме?

Изгражда и възстановява мускулите

Заради високото си съдържание на протеини, едамаме има силата да подпомага изграждането и възстановяването на мускулите. Протеините в него възстановяват клетките и тъканите на мускулите, като подпомагат правилния им растеж, както и всички процеси в тялото.

Едамаме е една от малкото растителни храни, които имат толкова голямо наличие на пълноценни протеини. Това означава, че в тях се съдържат всички есенциални аминокиселини, нужни на организма. Не всички растителни източници на протеини съдържат тези аминокиселини, наречени незаменими. Тялото не е в състояние да ги произвежда, затова трябва да се набавят редовно чрез храната.

Насърчава правилното протичане на функциите в клетките

Протеините са една от основните съставни части на всяка клетка, не само на мускулите. Здравословният пълноценен прием на протеини оказва огромно влияние върху функционирането на клетките и всички процеси в тях. Освен това, калият в едамаме е минерал, който също спомага за нормалното протичане на функциите в клетките, регулира сърдечния ритъм, функциите на нервната система, изпращането на импулси от нея към мускулите и сърцето. Съдейства и за синтезирането на протеини и усвояването на въглехидратите, според учени от Harvard Health, цитирани от shape.com и Аз-жената.бг.

Може да намали риска от сърдечносъдови заболявания

Едамаме съдържа изофлавони, подобно на други храни направени от соя. Изофлавоните са растителни съединения, които представляват растителни или фитоестрогени. По същество те са антиоксиданти, които имат свойството да намаляват възпаленията, както и риска от сърдечносъдови и ракови заболявания. Намаляват още и лошия холестерол, което се счита за положителен ефект спрямо сърдечносъдовата система.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)