Какви проблеми създадоха застудяването, бурният вятър и снега на водопреносната мрежа в община Стара Загора

Управителят на ВиК-Стара Загора Румен Райков отговори на въпроси на ЗАРАТА за проблемите, които създадоха застудяването и обилният снеговалеж на водопреносната мрежа в община Стара Загора за последните 24 часа.

Наложи ли се екипи на Дружеството да се справят с аварийни ситуации, вследствие на бурния вятър и падналия сняг в сряда срещу четвъртък?

– В резултат на силният вятър и обилния снеговалеж на 05.02.2020 срещу 06.02.2020 г. бе нарушено електроснабдяването на някои помпени станции. Вследствие се е появило смущение във водоснабдяването за определено време на следните места: гр. Павел Баня, с. Александрово, с. Осетеново, с. Манолов, с. Горно Сахране, с. Долно Сахране, с. Асен, с. Скобелево и др. Засегнати от силните ветрове бяха и водоснабдителна система „Хан Аспарухово“ и „Горно Ботево“ където имаше прекъснато ел. захранване и спиране на водоподаването за населените места от Община Раднево и община Гълъбово и енергиен комплекс „Марица Изток“.

Въпреки затруднената ситуация и ниските температури, дружеството продължава да извършва текущите си ремонтни дейности.

Какви мерки за справяне с продължителното засушаване взема ВиК-Стара Загора?

През последните години се наблюдават периоди на дълго засушаване, липса на валежи и мека и суха зима. Това оказва голямо влияние, както на повърхностните, така и на подземните водоизточници, подхранващи се от повърхностния отток и снеготопенето.

През втората половина на 2019 г. и до момента се запазва тенденцията за намаляване на дебита на водоизточниците, като на места и пресъхване на плитки дренажи и извори. Там където има възможност за включване на резервни водоизточници, това се прави.

Необходимите мерки са свързани предимно с рехабилитиране на амортизираната водопроводна мрежа – довеждащи и разпределителни водопроводи с цел намаляване на физическите загубите.

Малко повече за предстоящия за изпълнение мащабен проект за обновяване на ВиК инфраструктурата в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан? Кога той ще започне реализация в Стара Загора?

Дружеството вече изпълнява проекта, финансиран със средства по ОПОС 2014-2020. Договорът за неговата реализация бе сключен през Октомври 2019. Част от услугите по проекта вече се изпълняват, а подготовката за провеждане на търговете във връзка с изпълнението на строителството са в много напреднала фаза.

Очакваме в началото на следващата година изпълнението на значителна част от строителните дейности вече да е стартирало. Най-висока интензивност се очаква през същата, 2021 година, в съответствие със съгласуваните графици.

Мениджмънта на дружеството е дал изключителен приоритет на този проект и си е поставило за цел той да бъде изпълнен качествено, както е заложено в проекта и същевременно да спази сроковете, поставени от Оперативната програма, за което ще разчитаме на съдействие от местните власти и подкрепата на обществеността

В резултат на изпълнението на така предвидения проект, към дек. 2023 г. дружеството очаква да постигне намаление на загубите с 13.86% за 4-те агломерации, подобряване на качеството на водоснабдителните услуги за близо 226 хил. жители в обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД Стара Загора, както и подобряване на пречистването на отпадъчните води за близо 233 хил. е.ж.

Общата стойност на проекта възлиза на 101 663 530 лв. (без недопустимия разход за ДДС, оценен на 20 332 706 лв). Самоучастието на дружеството е определено на 11.8% или 11996 297 лв.

Делът на съфинансиране на проекта ще бъде осигурен чрез дългосрочен инвестиционен заем от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, която понастоящем извършва процедура на Due Diligence (провеждане на одит на дейността на компанията), преди същинските преговори на условията на заема.

Предвижда се реконструкцията на общо 97,354 км водопроводна мрежа, което е близо 3% от общата дължина на водоснабдителната мрежа, експлоатирана от дружеството.

Коментирайте, моля, увеличението на цената на ВиК-услугите за Старозагорска област от 1-ви януари.

Новите цени на водоснабдителни и канализационни услуги са одобрени с Решени на КЕВР №-37/23.12.2019 г и са в сила от 01.01.2020. Единната цена на услугата доставка на вода е обусловена от измененията в Закона за водите и чл.14 ал. 2 от ЗРВКУ – „В и К операторите прилагат принципа на единна цена на ВиК услуга на обособената територия. Принципът се спазва задължително за цените на В и К услугите „доставяне на вода на потребителите и/или на други ВиК оператори“ и „отвеждане на отпадъчните води“.

Могат ли да бъдат спокойни старозагорци за качеството на водата в града?

Дружеството извършва постоянен мониторинг за качеството на водата. Изследванията се извършват в акредитирана лаборатория по ISO 17025. Не са отчетени отклонения в показателите спрямо нормативните изисквания.


image0 (9K)