Какви са правата на българите в Англия след Брекзит? Вижте какво казват от посолството ни!

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за „статут на уседналост“. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от ЕС без сделка.

Посолството ни организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. Заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър отговори на въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения „статут на уседналост“ и да побързат след обявената дата за Брекзит – 29 март 2019 година:

„Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на „статут на уседналост“. Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след преходния период“.

Служители на двете ведомства запознаха българските граждани с процедурата и необходимите документи. Те отговориха изчерпателно на многото зададени въпроси и за напълно конкретни случаи. На срещата присъстваше и българският заместник-министър по труда и социалната политика Зонрица Русинова. На въпроса как гледа българското правителство на целия този процес, тя отговори:

„Първото нещо, което трябва да кажем, е, че интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението“.

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България,съобщи БНР.

http://BNews.bg


image0 (9K)