Какви са проблемите, пред които е изправен президентът Джо Байдън?

Боксьорът Майк Тайсън обича да се шегува, че „всеки има план, докато не го удари в устата“. Шегата е доста добре приложима и в политиката.

Джо Байдън започна президентството си изпълнен с планове – за подпомагане на бизнесите заради COVID-19, инвестиции в инфраструктурата и разширяване на правителствените мрежи за сигурност. Но последният месец и половина бе същински удар в челюстта за лидера на САЩ.

Оценките на общественото одобрение на Байдън за първи път се сринаха в отрицателна територия, тъй като хаотичното изтегляне от Афганистан, скокът в инфлацията и опасенията относно разпространението на варианта на „Делта“ на COVID-19 , подкопаха представите за компетентността на администрацията на Байдън, особено сред независимите избиратели.

Докато някои от плановете на президента, като облекчаване на последиците от пандемията, все пак се реализираха, съдбата на други части от неговия дневен ред е много съмнителна, като демократичните борби и почти универсалната републиканска съпротива представляват сериозни пречки.

Тъй като Байдън се изявява с висок глас на тазгодишното заседание на Общото събрание на ООН, светът и нацията ще гледат и ще обмислят някои от големите проблеми, пред които е изправен.

Предизвикателствата представляват възможности за политическо възраждане, но и опасност от потъване по-дълбоко в политическата бездна.

Планът на Байдън за „възстановяване на САЩ към по-добро“

По-рано тази година демократите изложиха план от две стъпки за приемане на законодателната програма на Байдън за първата половина на неговото председателство.

Първата стъпка бе двупартиен пакет за разходи за инфраструктура. Сенатът прие това пакета през август, но сега е задържан в Камарата. Той очаква действие заедно с втората част от плана на Байдън, няколко трилиона долара, които ще обхванат грижите за деца, образование, здравеопазване, грижите за възрастни, семейни отпуски, околна среда – почти всеки демократичен приоритет.

Предложенията, отчетени като визията на Байдън за „възстановяване към по-добро“ и „грижовна икономика“, заедно формират целта „направи или прекъсни“ за администрацията на Байдън тази година.

Вторият пакет може да бъде одобрен от Конгреса само с демократични гласове – но принуждаването на тези демократи да се споразумеят за размера и обхвата на законодателството се оказва огромна задача.

Това разцепление в Демократическата партия може би е най-добре илюстрирано от обществеността, която в момента се разиграва в Сената на САЩ. Джо Манчин от Западна Вирджиния, влиятелен центрист, категорично заяви, че няма да подкрепи пакет от разходи, който струва повече от $1,5 трлн. Сенаторът от щата на въглищата има притеснения относно екологичния компонент и увеличаването на данъците, които според него ще направят САЩ по-малко конкурентоспособни в световен мащаб.

Бившият кандидат за президент Бърни Сандърс от Върмонт, който през последните десетилетия направи повече за сплотяването на либералните граждани от всеки политик, заяви, че неговата страна вече е направила компромис с плана от 6 трлн. долара и няма да приеме нищо по-малко от 3,5 трлн. Той има особено желание да разшири държавното здравеопазване за възрастни хора. Това би могло да бъде стъпка към превръщането на популярната програма Medicare в национален план за здравно осигуряване за всички американци.

С малко поле за грешки, или сенаторът, или която и да е от фракциите в партията , може да потопи надеждата всеки пакет от разходи да бъде приет в разделения Конгрес.

Джо Байдън ще трябва да поддържа всички в шатрата на демократите щастливи – или поне контролируемо нещастни.

Това, което допълнително усложнява въпроса, е  разширяването на лимита на дълга на САЩ и бюджета за следващата фискална година, които трябва да бъдат одобрени през следващите седмици, за да се избегне закриването на правителството. Ако някой от тях се окаже проблем, това може да отклони деликатния законодателен танц на Байдън.

Абортите

Това трябваше да бъде горещата политическа тема през следващата година, когато Върховният съд на САЩ ще заведе дело заради закон в Мисисипи, забраняващ процедурата след 15-та седмица от бременността.

Вместо това шестседмичната забрана в Тексас, която използва обикновени граждани като изпълнители на закона, ускори сроковете на всички. Като позволи на закона да влезе в сила, Върховният съд даде сигнал, че може и да не е готов да отмени Роу срещу Уейд – забележителният случай, който залага правото на аборт, и позволява на щатите да ограничат или дори да забранят абортите в своите юрисдикции.

Тази перспектива засили натиска върху Байдън и неговата партия да кодифицират защитата на правата на абортите във федералното законодателство, преди САЩ да се превърне в сбор от правила и забрани на държавно ниво.

Администрацията е завела собствено дело срещу Тексас, но защитниците на правата на абортите искат Белият дом да организира действия в Конгреса. Усилието в крайна сметка може да бъде блокирано от републиканците в Сената.

Битката обаче може да помогне на демократите да ангажират основните си избиратели преди междинните избори през 2022 г. Тексаският закон буквално забранява абортите, тъй като много жени дори не са разберали, че са бременни в този период. Той не включва и изключения за изнасилване или кръвосмешение – позиция, която има ограничена подкрепа в САЩ. Открояването на проблема може да помогне да се спечелят обратно някои от умерените избиратели, които се отдалечиха от президента това лято.

Но ако Байдън бъде възприет като недостатъчно ангажиран, поражението от законите срещу аборта може да доведе до обезсърчаване на неговата демократична база.

COVID-19

Белият дом на Байдън отдавна смята, че успехът на тази администрация зависи от ефективното справяне с пандемията, причинена от коронавируса. Известно време изглеждаше, че съдбата е на тяхна страна. През юли президентът каза на американците, че са на ръба да обявят своята „независимост“ от вируса.  Но тогава се появи вариантът „Делта“, който напълни спешните отделения с пациенти, които са отказали ваксината, която е безплатна, ефективна и я има в изобилие.

Това предизвика промяна в тона на президента, тъй като той обвини 25% от населението, което все още е неваксинирано, за излагането на нацията на риск, и нареди да се създадат изискванията за имунизация или тестване, които да обхванат 100 милиона американски работници.

Голяма част от първоначалното внимание беше насочено към това как неваксинираните ще реагират на натиска, тъй като републиканците – обещавайки съдебни дела и политическа съпротива – се събраха в тяхна защита.

Оттогава обаче социологическите проучвания показват ясно, че мнозинството е на страната на президента. В проучване на Morning Consult 58% подкрепят ваксината или задължителното тестване за частния бизнес с повече от 100 служители. Подобни цифри подкрепят изискването за ваксина за държавни служители и много здравни работници. Според проучване на Ipsos подкрепата и за двете мерки от независими гласоподаватели е над 60%.

Тези цифри показват, че борбата за масова ваксинация може да бъде печеливш политически въпрос за демократите.

Левицата наблюдава внимателно резултатите от изборите в Калифорния, където губернаторът на Демократическата партия изтъкна твърдия си отговор на COVID и подкрепи подобни мерки. Демократите могат да възприемат победата му като знак, че стриктните усилия за смекчаване на последиците предлагат атрактивен път за излизане от сегашните им политически проблеми. Но за да бъде от полза за Байдън, трудната ситуация трябва да бъде последвана от постигане на истински резултати.

Афганистан

Както бе отбелязано по-рано, изтеглянето на САЩ от Афганистан имаше значителен ефект върху политическото положение на Байдън. Президентът премина от рейтингите на одобрение, на които биха завиждали най-новите обитатели на Белия дом, към този, който витае в сивата зона между бъдещи успехи на изборите и провала.

Въпреки че Белият дом може да се надява, че хаосът на изтеглянето на Афганистан губи политическата си сила с течение на времето, има много възможности за допълнителни проблеми. Ако Афганистан се превърне в рай за ислямски бойци, ако американските граждани, които все още остават там, са застрашени или ако режимът на талибаните дестабилизира съюзниците на САЩ в региона, той може и да продължи да оказва влияние върху общественото положение на президента.

Междувременно републиканците, като се започне от Доналд Тръмп, възнамеряват да запазят този политически въпрос. Те призовават държавния секретар Антъни Блинкен да подаде оставка и, заедно с някои демократи, търсят повече информация за детайлите зад решението да се придържат към това, което се оказа рискован график за изтегляне.

Очаквайте да чуете много за Афганистан в междинната кампания за президентските избори през 2024 година.

Дипломатически проблеми

А докато Байдън работи по вътрешните проблеми, останалият свят не стои безучастно.

Предполага се, че международните отношения са силата на президента Байдън, който прекара осем години като вицепрезидент и десетилетия в комисията по външни отношения на Сената. Опитът обаче не винаги се равнява на лесен успех.

Само през последната седмица САЩ трябваше да изиграят дипломатически контрол на щетите, тъй като многократно предсказаното споразумение между САЩ, Австралия и Обединеното кралство игнорира французите, които в резултат на това загубиха сделка за подводници за милиарди долари с австралийците.

Лидерите на Европейския съюз, които може би са смятали, че администрацията на Байдън ще извърши рязка промяна на курса от годините на Тръмп, за който  „Америка е на първо място“, бяха изумени. Споразумението на САЩ затвърди съюз с Великобритания след Brexit, каквато бе и позицията на Тръмп, като същевременно постигна онези масивни оръжейни сделки, които предишната администрация редовно рекламираше.

Докато малко американски избиратели вероятно се интересуват от силата на отношенията между САЩ и Франция, спорът може да има последици за политическата програма на президента. Той разчита на европейското сътрудничество по време на предстоящата световна среща на високо равнище по климата – и околната среда е въпрос от голямо значение за много избиратели, особено сред демократичната база.

Всичко това означава, че Байдън ще има голям обем от проблеми за изглаждане по време на заседанията на Общото събрание на ООН тази седмица. Неотдавнашното съобщение, че САЩ ще отворят отново границите си за ваксинирани европейски пътници през ноември, може би е само началото на благотворителна бонанза.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)