Кексът и гладът

Какви са разликите между трите вида лук и как да го употребяваме

Когато готвачите препоръчват да добавяте към ястието белия, червения или жълтия лук- има защо. Обикновено не обръщаме много внимание какъв лук точно добавяме при готвене, а трябва.
За начало- да видим как да си изберем лук от пазара или в супермаркета. Преди да си го купим, трябва обърнем внимание на миризмата: не трябва да бъде на сурово или гнило. Луковицата трябва да бъде твърда и тежка, меките венчелистчетата на обвивката, показват, че е стара или измръзнала. Лукът трябва да се съхраняват на закрито и хладно помещение. Покълналите зеленчуци са индикация, че зеленчуците се съхраняват в неподходящи условия.

Жълт лук
Този сорт се смята за универсален: има балансиран и мек вкус. Подходящ е за супи, бульони, яхнии и печене със зеленчуци или месо. Що се отнася до свежите салати, той е доста силен. Може предварително да го мариновате в оцет и ледена вода.

Бял лук
Белият лук е по-сладък и нежен на вкус, не е толкова остър, колкото жълтия му сродник. Това е правилният избор за зеленчукови салати, особено добър е в комбинация с домати, краставици, броколи и чушки. От бял лук се приготвя легендарната френска лучена супа: разлиства се добре и прави ястието хранително и ароматно. Жалко е, че не се съхранява за дълго, тъй като бива обичан от доста различни видове вредители.

Червен лук
Наричат го още лилав или кримски. По вкус той е подобен на жълтия, но е с по- мек аромат. Готвачите не препоръчват използването на червен лук при топлинна обработка, твърдейки, че той губи своя вкус и апетитен цвят. Неговото разнообразие перфектно допълва всяка салата, например “гръцката”, а твърде тръпчивият му вкус се неутрализира със студена вода.
Източник: bgnow.eu

Arhiv

Recent Posts

Полицаи и деца заедно в акция на пътя

Подрастващите научиха важни уроци за безопасността си на пътя...

41 минути ago

Бургас отбеляза Летния Никулден с курбан и концерти

На днешния ден рибарите ритуално "отключват" морето...

44 минути ago

В китайски зоопарк: Нямат панди, боядисват кучета „чау чау“

Използвали био бои заради атаки от еколозите...

един час ago

Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира?

Той определя различни правила за двама ви...

един час ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

3 часа ago
image0 (9K)