Какво е искал да каже авторът?

Този въпрос често ни го задаваха в училище и ние гадаехме какво е искал да каже този или онзи автор.

Нямаше как да попитаме отдавна починали поети или писатели и съм сигурен, че не винаги нашите твърдения или твърденията на литературните критици са били най-верни. Подобен е и случаят с починалият художник Христо Танев. Той е авторът на герба на Стара Загора. Преди години лично Петър Желязков ми е казвал, че знае от Христо Танев, че е  изобразил БАРС, а не лъв на герба. Но това е било отдавна и  той не си спомня кой друг би могъл да потвърди казаното . По този повод са написани и други публикации – вижте ТУК.

Разбира се това не отрича фактите в чудесната публикация на Елена Дюлгерова:Обичаме града си: Символите на Стара Загора . 

Просто искам да кажа, че понякога авторът е искал да каже нещо различно от общоприетото и има хора, които са го чували с ушите си. От друга страна директорът на старозагорският зоопарк беше категоричен, че изображението на герба на Стара Загора безспорно е лъв, защото барсът няма топка на опашката си. Остава вероятността Христо Танев да е искал да изобрази барса точно пък по този начин. В края на краищата той е авторът. И въпросът „Какво е искал да каже авторът със своето произведение?“ остава открит за бъдещите поколения.

 


image0 (9K)