Какво е стречинг и защо да го практикуваме?

Стречингът играе роля на защитен механизъм, предпазващ ставата от травми. Най-обобщено той представлява контролирано разтягане на мускулите.

Често ми се случва след като кажа, че следва стреч тренировка, да ме питат какво е стречинг. Най-обобщено стречингът представлява разтягане, опъване на мускулите, но контролирано. Основната идея на стречинга е придобиване на гъвкавост, мобилност, подвижност на мускулите, сухожилията и ставите.

Тук по-важно е защо ни е тази гъвкавост. Ами много е просто – без гъвкавост, движението на крайниците около прилежащите им стави или за движения в торса спрямо гръбначния стълб е затруднено. Стречингът също така играе и ролята на защитен механизъм, предпазващ ставата от травми. Рецепторите, разположени в ставите, мускулите и сухожилията, засичат движението и сигнализират на централната нервна система, тя от своя страна дава отражение върху обхвата на движение на работещата става.

А на въпроса защо трябва да практикуваме стречинг, ще Ви отговоря пак толкова простичко: За да подобрите здравето си, намалявайки мускулното и нервното напрежение, за да сте млади и подвижни, за да нямате оплаквания като болки в гърба, скованост, болки в ставите… За да стимулирате кръвообращението, да премахнете токсините от мускулите и ставите и не на последно място, защото това е пътят към здравето.

Заниманията със стречинг, както споменах най-горе в статията, трябва да се изпълняват контролирано. Най-добре е да посещавате групови тренировки с лицензиран треньор. Травмите, които могат да произлязат от експериментално разтягане, са особено тежки и дълготрайни.

Вижте също:

Как да изберем своя треньор

Танците – начин за разтоварване и още нещо…

 


image0 (9K)