Какво е състоянието на патриарх Неофит?

Главният секретар на Светия синод Герасим ще замести патриарх Неофит на военния парад в неделя. Епископът е избран за пълномощник и ще освети бойните знамена на Българската армия, пише „Телеграф“.

От болницата, в която беше приет патриархът преди около две седмици обясниха, че той се намира в кардиологията и въобще не е полезно да се вълнува толкова, затова не го пуснали на Гергьовския парад.

По традиция главата на БПЦ отслужва ритуал по освещаване на светините на войската.

[ad id=“225664″]
Миналата година лично Неофит го извърши, а техническата част с ръсенето със светена вода бе поверена на митрополит Антоний. Тази година обаче важната задача ще бъде изпълнена от епископ Герасим. Посочил го лично Патриархът.

[ad id=“263680″]

За да не се вълнува на военния парад и да не влоши състоянието си, патриархът ще остане в болница още време. Никой не дава точна прогноза кога ще бъде изписан, но това ще е най-вероятно след Гергьовден, обясниха от лечебницата, допълвайки, че той се чувства по-добре. Все още е в сила забраната външни лица да ходят на посещение при Неофит. Единственият, за когото не важи ветото е дякон д-р Деян Короновски. Той е личният лекар на главата на БПЦ и му дава лекарствата.


image0 (9K)