Какво е успехът?

Даяна Маринова: 

Успехът е трудно за дефиниране понятие, понеже успехът е различен за всеки човек.

За едни например успехът е да създадат семейство, за други пък е да имат кариера. Общото обаче е че има цел и стремеж към нещо.  Еестествено и грешки има, но именно те са ключа към успеха.

Всеки има мечти, които иска да постигне, и ако това стане, ще се чувства успял и много щастлив. Повечето всъщност казват, че ако си успял значи си щастливи и обратното – ако си щастлив, значи си успял. Вярно е второто твърдение, защото всъщност има твърде много успели в общоприетия смисъл личности, които по собствените им думи не са щастливи. Вероятно, защото щастието включва успеха, но и доста повече от това.

Въпросът е тогава трябва ли да спрем и просто да се наслаждаваме на това, което сме постигнали или трябва да си поставим друга цел, над която да започнем да работим и да надграждаме това, което имаме. Според мен е второто. Трябва да можем да си поставяме нови и нови цели и след като ги постигнем, да си поставяме следващите. Това прави един човек успешен.

Една притча много кратко и точно казва: Какво е успеха?

– Каква е тайната на Вашия успех? – попитал журналистът един преуспяващ бизнесмен. – Разбирам, че това е тема на дълъг разговор, но ако може да ми отговорите накратко?

– Мога да ви отговоря само с две думи.

– Само две думи ли? И кои са те?

– Правилните решения!

– А как сте сигурен, че сте взели правилното решение?

– На това може да се отговори само с една дума?

– Коя е тя?

– Опит!

– И как получихте този опит?

Бизнесменът отговорил:

– Мога да кажа две думи!

– А именно?

– Неправилните решения!

Не бъди суров към себе си. Не се упреквай твърде строго за грешките, които си правил и ще правиш. Те са твоят най-добър учител, те са твоите стъпала към мъдростта. Приеми ги, осмисли ги и продължи напред – по-опитен, по-силен, по-устремен…

След тази притча и написаното по-горе, според мен най-важното е всичко да правиш с любов и желание, да си дадеш нужното време. Когато нещо не се получава да пробваш отново, да се наслаждаваш на процеса, а не само на крайния резултат.

За финал ще ви припомня един цитат на Марк Твен, който трябва да си го напомняме по-често и доколкото е възможно да го следваме:

„След 20 години ти ще бъдеш по-разочарован от това, което не си направил, отколкото от нещата, които си направил. Затова опъни платната, напусни сигурното пристанище, улови вятъра! Изследвай! Мечтай! Откривай!“

 

 


image0 (9K)