Какво е щастието?

Ученичката от Стара Загора Даяна Маринова – в  търсене на това що е щастие…

Замисляли ли сте се какво е щастието? Къде е щастието? Понякога е пред нас, а сякаш нямаме очи за да го видим.

Дали, защото си мислим, че това, което имаме тук и сега не е щастие и започваме да търсим, а когато изгубим това, което сме имали, едва тогава се замисляме, че не е нужно да го преследваме, то е било тук.

Щастието е това, към което се стреми всеки в живота си. Обаче за да сме щастливи не ни е нужно толкова много, колкото си мислим, забравяме да се наслаждаваме на малките неща.

В стремежа си да бъдем щастливи, много често на практика не сме, защото изпускаме малките моменти, които всъщност са щастието. Всеки трябва да  открие това, което го прави щастлив и да не го изпуска за нищо на света.

Много често обаче в напрегнатото ежедневие щастието е трудно постижима цел и да бъдеш спокоен и в хармония със себе си понякога наистина ни се струва невъзможно предизвикателство. За да се почувстваш щастлив е важно да имаш няколко любими неща, които мигновено да ти помагат да се справиш с предизвикателствата, които помрачават настроението ти. Това понякога е трудно, защото различните ситуации, в които изпадаш не винаги ти позволяват да мислиш, че можеш да се почувстваш по-добре, но това не е така просто трябва да поискаш и да погледнеш чашата си, че е наполовина пълна, а не наполовина празна. Трябва да успееш да пречупиш съзнанието си да гледа на нещата от положителната страна и тогава щастието идва само без да го търсиш.

Например забелязвали ли сте, че ако помогнеш на възрастен човек в градския транспорт или в магазина, изведнъж изпитваш по-голямо удовлетворение от деня си и ставаш по-щастлив? Щастието е да бъдем добри, а това го може всеки стига да поиска и да положи нужните усилия.

Ще завърша като цитирам няколко цитата от едни от най-великите философи и мислители в света и ще видим какво е според тях щастието?

„Щастието зависи от самите нас.“ – Аристотел

„Тайната на щастието не е в това да търсиш повече, а в това да развиеш способността да се наслаждаваш на по-малко.“ – Сократ

„Човекът, който прави всичко, което води до щастието и разчита на себе си, а не на другите, е поел най-добрия път към щастлив живот.“ – Платон

„Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се доближи до него.“ – Сенека

 

 


image0 (9K)