Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Промишлеността ще получи тласък, но потребителите ще се окажат под по-силен натиск вследствие на спада на курса на лева спрямо долара.

Около тази теза се обединиха анкетирани от Investor.bg икономически анализатори, които коментираха влиянието на резките изменения на валутните пазари в последните месеци. Към момента един долар се търгува за приблизително 1,85 лева спрямо 1,43 лева в началото на 2014 г. Равнището е най-високото от април 2003 г. насам. 

Графика 1: Движение на USD/BGN (януари 2014 – март 2015 г.)

Как ще отрази на българската икономика спадът на курса на лева спрямо долара до 12-годишно дъно?

„Износът на България за страни, които се определят като „доларови икономики“, ще получи предимство от по-евтиния курс. Такъв пример е Турция, която е важен търговски партньор за България, но ефектът ще се намали и от силното поевтиняване на местната валута“, смята Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг.

По думите на експерта по отношение на износа за Европейския съюз (ЕС) може да очакваме, че българските предприятия, доставчици на европейски фирми, ще получат повече поръчки, защото износът от еврозоната ще расте по-силно.

Сходно мнение споделя и икономистът Иван Митев, според когото при цена в долари ситуацията помага за износителите на стоки и услуги, но вреди за вносители и работещи с вносни суровини. „Съвсем скоро ще сме свидетели как правителството ще отчете постигнат по-голям износ, а потребителите ще са със завишени трудности“, коментира той.

Добра новина за българската икономика ли е спадът на курса на лева спрямо долара?

Важен фактор несъмнено се оказва и петролът, стойността на който продължава да отчита рекордни дъна. Според икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев ако цените на „черното злато“ останат ниски – под 70 долара за барел средногодишно, негативният ефект от ниския курс на еврото ще остане ограничен.

„Разбира се, разходите на потребителите за някои вносни стоки ще се увеличат, но основната заплаха е именно поскъпването на суровия петрол в комбинация със силен долар – това би било истински шок за слабите икономики на България и ЕС. Инфлацията, която подобно стечение на обстоятелствата може да генерира, не е от типа, който ЕЦБ търси, тъй като ще е свързана с увеличаващи се разходи за производство, безработица и загуба на конкурентоспособност“, отбелязва той. 

източник https://www.investor.bg/


image0 (9K)