Какво очакват българите в САЩ от изборите за президент

„Основна тема, която вълнува българите в Америка, е дали ще има размирици, след като станат известни резултатите от президентските избори“. Това каза пред БНР Светослав Козловски, който от март 2020-а живее със семейството си в Чикаго. Днес започна заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент – кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите.

Козловски коментира, че българите, които са по-дълго в САЩ и имат наблюдение върху политическите процеси, смятат, че е трудно да се предвиди изходът от вота, особено заради очертаващата се висока избирателна активност.

„Отношението на двамата кандидати към икономиката и към пандемията ще са определящи за избирателите“, прогнозира Светослав Козловски.

Популярният в САЩ български художник Хубен Черкелов, който живее в Ню Йорк, сподели пред БНР, че мегаполисът не прилича на себе си:

„Всичко е затворено. Представленията на „Бродуей“ са отменени до края на целия сезон, до началото на следващото лято. Туризмът в Ню Йорк също е несъществуващ, а той генерираше оборот от 70 000 000 000 долара за година“.

Хубен Черкелов коментира и двамата основни кандидати за президент на САЩ:

Тръмп непрестанно говори, че трябва да има ред и законност. Байдън за съжаление не говори за това. … Икономическата платформа е много важна, защото хората се интересуват дали ще имат пари и прехрана, а Джо Байдън не казва какво ще направи. Казва, че трябва да се затвори икономиката„.

Черкелов сподели, че е обезпокоен от очакванията за размирици в нощта след изборите.

За първи път американците са обзети от страх, коментира пред БНР Клара Билгин. Тяе от София, но през 1999-а година емигрира в САЩ, където завършва докторантура по политология в университета „Джонс Хопкинс“ и в момента работи в американската администрация.

Дилемата здраве или икономика не е дуализъм. Двете теми не са в конфликт„, заяви тя.

Около 250 хиляди българи живеят в САЩ – по данни на Държавната агенция за българите в чужбина.

 


image0 (9K)