Анализи

Какво представлява Венецианската комисия?

Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. Нарича се Венецианска по името на града, в който заседава четири пъти в годинита. Комисията е създадена след падането на Берлинската стена и има ключова роля в процеса на приемане на нови конституции, съответстващо на европейското конституцинно наследство, от източноевропейските държави.

От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.

Всяка страна-членка назначава в комисията по един експерт (и може да назначи евентуален заместник) за срок от 4 години; експертите трябва да работят като независими специалисти, а не като представители на държавите. По правило комисията се събира в пълен състав за четири сесии през годината.

Организационно комисията представлява „частично открито съглашение“ в рамките на СЕ. Това означава, че членовете на СЕ не са задължени да участват в нея, като членството в комисията е открито за трети страни (със съгласието на Комитета на министрите на СЕ); комисията има собствен бюджет, независим от бюджета на СЕ.

През 2010 г. членове на комисията са всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, а също Алжир, Бразилия, Израел, Република Корея, Киргизия, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и Чили; асоциирани членове са Беларус, а наблюдатели са Аржентина, Ватикан, Казахстан, Канада, САЩ, Уругвай, Япония; комисията сътрудничи също с Палестинската автономия, Евросъюза и ЮАР.

Председател на комисията е Джани Букикио от Италия. Членове на комисията от страна на Русия са председателят на Конституционния Съд на Руската Федерация Валерий Зоркин, от Украйна – заместник на ръководителя на администрацията на президента Марина Ставнийчук.

Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури, правата на малцинствата и др.

Документът може да бъде представен за оценка на комисията от самата заинтересована държава, или от друга държава със съгласието на тази страна, която приема документа, а също Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Заключенията на комисията се използват от ПАСЕ под формата на „европейски стандарти“ в областта на демокрацията.

Освен това, комисията публикува тематични изследвания върху отделни проблеми, поддържа базата данни CODICES (решения на конституционните съдилища) и VOTA (избирателното право). По въпросите, свързани с изборите комисията си сътрудничи тясно с Бюрото по демократичните институти и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Членове на комисията, които са представлявали страната ни, са били още: проф. Александър Джеров – бивш зам.-председател на Народното събрание, от бившия народен представител и правосъден министър Васил Гоцев, бившият конституционен съдия Тодор Тодоров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Реал Мадрид е цар на Испания за 36-ти път

Барселона загуби от Жирона с 4:2...

един час ago

Убиха 41-годишен мъж в Солун

Полицията издирва трима души...

един час ago

Проф. Иво Петров: Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем

Според него страната ни не върви в правилната посока...

3 часа ago

Реал Мадрид надви Кадис с 3:0, все по-близо е до титлата

"Белият балет" чака издънка от Барселона...

3 часа ago

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

3 часа ago
image0 (9K)