На какво се дължи трептенето на клепачите?

Трептенето на клепачите е често срещано явление.

[ad id=“225664″]

Най-често се случва, когато сме стресирани и ядосани. Симптомите могат да изчезнат и да се появяват повторно през различни интервали от време. Терминологично неволевото потрепване на клепача се нарича миокимия. В някои случаи се използва терминът блефароспазъм.

Почти със сигурност поне веднъж в живота ви се е случвало да ви трептят клепачите. Често това е еднократно потрепване и не му обръщаме внимание. Понякога обаче треморите са по-упорити и могат да траят часове, дни, дори седмици. Всички знаем, че има куп суеверия, свързани с трептенето на клепачите, и не се колебаем да потърсим какво би могло да означава, ако ни „играе“ окото.

[ad id=“263680″]

Офталмологът Джоел Шуман обяснява на какво се дължи това явление:

Спазмите в ъгълчето на окото обикновено се дължат на стрес. Различни методи за релаксация могат да помогнат – дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация.

Умората и липсата на сън също благоприятстват появата на трептеренето, както и претоварването на очите от компютъра.

[ad id=“225664″]

Понякога алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини потрепване.

Потрепването на клепача може да се прояви едновременно с други симптоми като раздразнение и зачервяване на очите, сълзене, замъглено зрение.


image0 (9K)