Какво се случва със скейт парка в Стара Загора

Този въпрос се опитва да зададе „Скейтборд Клуб Стара Загора“ на Общината от миналото лято.

От името на клуба са входирани две писма – през август миналата година и преди два месеца. Отговор към 5 април няма на нито едно от тях, разказва председателят на клуба Стефан Тонев. Това е причината да потърсят ЗАРАТА и чрез медията да поставят резонните си въпроси.

Стефан Тонев е на 27 години – кино и телевизионен оператор и монтажист:

„Ние наистина не разбираме защо строителството беше спряно за 4 месеца – от началото на декември, при положение, че тази година нямаше зима – може би само 2-3 седмици бяха по-влажни. А наистина се тревожим, защото старият скейт парк бе премахнат през 2017 година. Още на следващата участвахме в обсъждания, бе изготвен проект за нов в Новия парк, кметът Живко Тодоров съобщи, че финансиране е осигурено.

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Скейт парк ще има, но на друго място и със сертифицирано оборудване
Скейтпарк ще радва любителите на спорта в продължението на парк „Артилерийски“ в Стара Загора
Скейт парка в Стара Загора ще бъде страхотен. Проектът е изключителен
Община Стара Загора дава 248 742 лева за изграждане на скейтпарк
Живко Тодоров: В късна есен първият етап по изграждането на скейтпарка, вероятно ще е факт

Приехме, че проектът няма да се изпълни цялостно, ще се раздели на етапи. За нас бе важно да завърши максимално бързо първият етап с основните за практикуване на спорта съоръжения, защото през това толкова дълго време, загубихме ценни спортисти с бъдеще. 

Преди години Стара Загора разполагаше със скейтъри на европейско ниво, участвахме в състезания. Когато бе закрит старият парк, имахме едно страхотно талантливо момче с обещаващо спортно бъдеще, но паузата без възможност за тренировки, се оказа пагубна за него и се отказа. Това продължава да се случва с много деца, навлизащи в света на екстремните спортове в тези няколко години. Хората ги ругаят, че карат в града, по стълби и первази… А къде?“.

Скейтборд клуба иска да знае кога ще бъде завършен парка и ще могат да подновят тренировките си, защото има проект да обучава чрез безплатни уроци желаещи да се занимават с този вид спорт старозагорски деца и се надява съвсем скоро това да се случва в безопасна среда, върху подходяща настилка и при нужните съоръжения в новия скейт парк.

На въпрос на ЗАРАТА какво се случва със строителството на скейт парка, главният архитект на Община Стара Загора арх. Виктория Грозева отговори, че до лятото екстремните спортисти ще имат очакваното от тях свое място. Строителството е било спряно заради неподходящото време през зимата (за такъв тип съоръжения били нужни специални бетони и технология на работа), но вече стартира.

Да се надяваме и скоро Стара Загора отново да има своите екстремни спортисти на международно ниво, както и възможност да домакинства на сериозни спортни събития от този тип. За това ще се погрижат младежите от „Скейтборд Клуб Стара Загора“.


image0 (9K)