Какво следва от решението на ВАС да отмени минимална заплата от 460 лева?

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от януари 2017 г. минималната работна заплата да стане 460 лева. Преди тя беше 420 лева. Какво следва от това? Краткият отговор е – нищо не следва.

Решението на съда не действа със задна дата. Т.е. спокойно – никой не може да ви накара да връщате стари заплати.

Сегашната минимална заплата от 460 лева е отменена само от първа инстанция на ВАС. Решението може да бъде обжалвано в 14 дневен срок. 99,9% е сигурно, че юристите на МС ще го направят. В такъв случай старото положение (460 лв. МРЗ) важи, докато се произнесе втората инстанция. Обикновено това става 7-8 месеца, след като мине срокът за обжалване. Т.е. най-рано януари догодина, а може и по-късно.

Дотогава МС вероятно ще е приел ново постановление за минималната работна заплата (планът е тя да стане 510 лева от 1 януари 2018 г.) и ВАС ще постанови, че обжалваното решение вече не е в сила, така че няма какво да се коментира.

Малко вероятно е съдът да реши да злепостави кабинета и напук на обичайните си срокове да се събере по-рано. От това пак нищо не следва. В промеждутъка между обжалването и заседанието, кабинетът има достатъчно време да приеме ново постановление – пак за 460 лева минимална заплата и да го съгласува със синдикатите и работодателите по надлежния ред.

Цялата драма на предишното решение е именно в този надлежен ред. Правителството е трябвало да обсъди увеличението на заплатата на Тристранка, но пуснало поканите към синдикатите и работодателите само ден по-рано, а не 7 дни, както се изисква по закон.

Теоретично съществуват 2 варианта, в които е възможно 270 000 души да получат месец или два по-ниски заплати, но за тях се изисква толкова много глупост, наглост и некадърност на едно място, че дори за нашата политическа и съдебна система те са невероятни.

Единият вариант е правителството да е убедено, че втората инстанция на ВАС ще отмени решението на първата. Втората инстанция на ВАС да се събере на заседание в много кратък срок и в много неподходящ дени въпреки убедеността на правителството, да потвърди решението на първата инстанция, а правителството да няма време да свика нова тристранка и да приеме ново решение.

Този вариант е като вицът за студента, който хвърлял кибрит – ако кибритът падне на широката страна ще излезе с едното гадже, ако падне на тясната – ще излезе с другото гадже, а ако все пак остане във въздуха, ще започне да учи.

По нашите ширини обаче е възможен един четвърти вариант – някой чиновник в МС да забрави, че трябва да обжалва решението. Тогава старата заплата от 420 лева влиза автоматично в сила от 1 юни.

Не че никога не се е случвал такъв гаф, но ако този път се случи и 270 000 души получат с 40 лв. по-ниска заплата през юни, имам обосновано предположение, че лично премиерът и съотборниците му ще ритат клетия чиновник вместо топка на стадиона на Бистришките тигри.

ВЛАДИМИР ЙОНЧЕВ

Препечатка от Offnews.bg


image0 (9K)