Какво съдържат чатовете между Гешев и Борисов?

Какво съдържат чатовете между Гешев и Борисов?

След като даде обяснения по съмнения за търговия с влияние, Иван Гешев свика извънреден брифинг. А преди него дойде прессъобщение, че започват проверки на сигнали срещу Бойко Борисов, Мария Габриел, както и срещу двама от прокурорите, подписали искането за освобождаването на Гешев.

След визитата си в градска прокуратура, Гешев се изправи пред журналистите, но в Съдебната палата. Обяви, че прави разкрития в името на края на „олигархичния модел“. Показа SMS-и с член на съдебния съвет и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде Bulgaria ON AIR.

Дългият брифинг започна с детайлно преповтаряне на хронологията на събитията, предшествала инцидента с кортежа, минала през искането за оставка и приключила с контранастояването Борислав Сарафов да си тръгне от прокуратурата. В началото на експозето, Гешев за пореден път се закани да сложи край на олигархичния модел.

И този път брифингът не мина без допълнителни ефекти. Главният прокурор показа заплашителното писмо, което получил. В него се казва, че „всяка приказка има край и краят на тази приказка дойде“. Посочва се още, че ще „настрои всички срещу себе си и остане сам на върха на гола скала, а духа вятър“.

Гешев показа и скрийншотове от комуникацията си с прокурора от ВСС Йордан Стоев. Той е един от шестимата подписали се за предсрочното му отстраняване.

Миналата седмица заместникът на Гешев Борислав Сарафов го обвини, че е записал незаконно Стоев. Днес Гешев пусна запис, направен в двора на къщата, в която живее.

Към финала на брифинга Гешев показа и чат с лидера на ГЕРБ. Какво точно са си казали двамата, не става ясно. Разбра се само, че Борисов е отговорил с усмивка на изпратен от Гешев SMS „Ок“.

Главният прокурор се извини няколко пъти на своите заместници, че ги е подвел, че ще подаде оставка. И поясни – остава на поста, защото оттеглянето му би означавало, че съдебната система ще бъде овладяна.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)