Какво ще открие комисията за GemCorp. Фактите

Какво ще открие комисията за GemCorp. Фактите

Едно правителство подписва писмо за намерения с две чужди фирми. Това е представено гръмко – големи инвестиции, нови технологии, модернизиране на енергетиката. Една от фирмите обаче се оказва с руски връзки и правителството се отказва от такова сътрудничество и решава да прекрати меморандума.

Историята можеше да свърши дотук. Половин година по-късно обаче специална комисия в парламента проверява този случай, за да установи „всички факти и обстоятелства“ за меморандума между правителството на Кирил Петков и компаниите GemCorp и IP3. Тогавашната опозиция ГЕРБ след изборите отново е най-голямата партия в парламента и твърди, че този меморандум все още е в сила и че има опасност България да трябва да плаща неустойки.

Проверка на Свободна Европа стигна до фактите, които предстои да открият и депутатите от комисията. Въпросният документ e прекратен от поне три месеца, а самият меморандум е неангажиращо споразумение и от него не следват финансови задължения. Това са основните факти, които ще открие и специалната парламентарна комисия.

Засега никой не задава другите въпроси – откъде се взеха тези фирми, наистина ли имат връзки с Русия, как бившето правителство реши да има нещо общо с тях и каква е ролята на президента Румен Радев.

Ще се говори много за неща, които би трябвало да са ясни.

Със сигурност обаче ще се говори много за неща, които би трябвало да са ясни, защото могат лесно да бъдат проверени. Предстои много политици да говорят по медиите, да си отправят взаимно обвинения и то в момент, който има вероятност да се окаже поредната предизборна кампания. „Продължаваме промяната“ оценяват акцията на ГЕРБ точно като предизборна кампания – накрая публиката не е задължително да знае фактите, но ще е чула какво ли не.

Междувременно започват да изплуват и странни детайли – като този, че министърът на енергетиката Росен Христов създава дисциплинарна комисия, която да провери дали служители на министерството са завели или не са завели в деловодството въпросния меморандум.

Тази история можеше отдавна да е приключила, но предстои да чувате често за нея. Точно затова проверихме основните детайли и подредихме фактите, които ще откриете в следващите редове.

Специалната парламентарна комисия беше създадена след като от седмици депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова и нейни колеги казват, че меморандумът за съвместни действия в сферата на енергетиката не е прекратен, че с него се дава „цялата енергетика на концесия“, че договорът ще продължи да действа „2 години след прекратяването му“, че има опасност от арбитраж и неустойки. Бившите управляващи от „Продължаваме промяната“ отричат тези обвинения.

Какво пише в самия меморандум

В изявленията си Десислава Трифонова се позовава на меморандума и на отговори на нейни парламентарни въпроси до служебния министър-председател Гълъб Донев и министър на икономиката Росен Христов. Писмените отговори на Донев и Христов са публикувани на сайта на парламента. Свободна Европа разполага и с текста на самия меморандум, но не го публикуваме, заради клаузата за конфиденциалност в него.

От отговорите на премиера и министъра се разбира, че меморандумът е прекратен от поне три месеца, а самият договор не е ангажиращ.

Това каза пред Свободна Европа и адвокат Ивайло Дерменджиев, след като прегледа меморандума, с който разполагаме. Дерменджиев е председател на Висшия адвокатски съвет, доктор по международно частно право и одобрен от Европейската комисия арбитър по двустранни спорове по договори между ЕС и трети страни.

Ако все пак GemCorp реши да стигне до арбитраж, може да се окаже, че вина за това ще имат и ГЕРБ, заради клаузата за конфиденциалност в меморандума. Думата „арбитраж“ се споменава само в частта за нарушаване на авторски права и конфиденциалност. Т.е. ако някоя от страните допусне разпространяване на части от самото споразумение.

Споменават ли се пари

Българското правителство подписа меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation на 22 март тази година. Атанас Бостанджиев подписа за GemCorp, Майкъл Хюит – за IP3, а за България подписа тогавашният министър на енергетиката Александър Николов („Има такъв народ“). В съобщението на Министерството на икономиката се говори за“инвестиции за 1 млрд. долара в енергетиката на страната“.

В самият документ обаче няма записани никакви суми, нито конкретни схеми на финансиране. В него има само намерения за проучване на възможностите за бъдещи съвместни действия в сферата на енергетиката.

В меморандума се говори за „разширяване на производството на енергия“, „проекти за чиста енергия“, „комерсиално производство на ядрена енергия“, „обезсоляване, централно отопление, производство на водород“.

След публикации за GemCorp във Financial Times и доклад на контраразузнаването ДАНС, меморандумът беше прекратен от правителството на Кирил Петков през юли. Оказа се, че инвеститор в GemCorp е бил санкционираният руски олигарх Алберт Авдолян и има риск България да наруши санкциите на ЕС срещу Русия. Депутати предупредиха и за заплаха за националната сигурност от подобни партньорства.

Има ли конкретни ангажименти

Според ГЕРБ и Трифонова бившият премиер Кирил Петков и партията му „Продължаваме промяната“ (ПП) са опитали да дадат „цялата енергетиката на концесия на една офшорна компания“

Това твърдение се базира на апендикса към меморандума, в който са описани планираните области на взаимодействие между правителството, GemCorp и IP3. Там са изброени широк кръг възможни съвместни дейности в енергетиката – от проучване на възможностите за модернизация на топлофикацията в София до проучване на възможностите за използване на малки модулни реактори (SMR) в ядрени централи. На практика почти нито една сфера на енергетиката не е изключена, но няма конкретни ангажименти, още по-малко се споменават концесии.

Документите с това име са необвързващи споразумения, от които не произтичат договорни отношения.

Меморандумът също така е необвързващ, както става ясно още от заглавието му – “NON-BINDING MEMORANDUM OF UNDERSTANDING”, необвързващ меморандум за разбирателство. Документите с това име – меморандум за разбирателство, са необвързващи споразумения, от които не произтичат договорни отношения, каза адвокат Дерменджиев.

В такъв документ се заявяват намеренията на всяка от страните да предприеме действия, да осъществи бизнес сделка или да създаде ново партньорство. Този вид споразумение може да се нарича също „писмо за намерение“ или „меморандум за споразумение“.

„От целия текст на меморандума не виждам нищо ангажиращо в него, освен ангажимент за бъдещи действия“, каза Дерменджиев.

Прекратен ли е този меморандум

От седмици представители на ГЕРБ твърдят, че меморандумът не е прекратен. Според Десислава Трифонова предишният министър на енергетиката Александър Николов е създал условия този меморандум да продължи да съществува, защото е изпратил писмо за прекратяване, но по взаимно съгласие, а GemCorp не са подписали също такова писмо. Същата е позицията и на друг депутат от ГЕРБ – Делян Добрев, който преди години беше и министър на енергетиката. На 20 ноември той каза на пресконференция в централата на партията, че няма прекратяване на меморандума, защото няма върнати подписи на IP3 и GemCorp.

Меморандумът всъщност е прекратен поне от 27 август. Решението на правителството за прекратяване е взето на 20 юли, в последните дни на правителството на Петков. Това се вижда в отговора до Трифонова на служебния премиер Гълъб Донев. В отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов се вижда, че на 27 юли 2022 г министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил писмо за прекратяване на меморандума по взаимно съгласие „до посочените в документа имейли“.

Проверката на Свободна Европа показа, че в меморандума пише, че всяка страна може да излезе веднага от споразумението.

Според Трифонова това е условие този меморандум да продължи да съществува, защото е посочено “по взаимно съгласие”, а GemCorp не са подписали също такова споразумение.

Проверката на Свободна Европа показа, че в меморандума пише, че всяка страна може да излезе веднага от споразумението, ако двете страни са съгласни, както и без съгласие, но с 30 дни предизвестие, при това без да има неустойки и последици за отказващия се.

Дерменджиев каза, че при изпращане на имейл срокът от 30 дни започва да тече от момента, в който има потвърждение от пощенския сървър за получаване и това е максималният срок за прекратяване на меморандума.

Това означава, че дори и частните фирми да не са били съгласни да се прекрати меморандумът, то желанието на българското правителство е било достатъчно. И ако писмото е изпратено на 27 юли, то месец по-късно 30-дневният срок вече е изтекъл и най-късно от 27 август този меморандум официално е прекратен.

Това обаче не е случаят, защото частните фирми нямат нищо против прекратяването и то официално се е случило още в края на юли.

„Искам много ясно да заявя, че този меморандум беше необвързващ документ и той е прекратен със сила още от 23 юли тази година, каза на 21 ноември пред bTV изпълнителният директор на GemCorp Атанас Бостанджиев.

„Всяка една от страните на този документ има едностранното право, с писмено заявление към двете други страни, да прекрати този договор. От наша страна този договор е прекъснат“, каза той.

Защо тогава министърът казваше, че не е прекратен

Меморандумът е прекратен. Така твърдеше и служебният премиер Гълъб Донев. Но пък неговият енергиен министър казваше, че не е прекратен. Казваше това доскоро. Вече не.

На 20 ноември служебният министър на енергетиката Росен Христов каза при инспекция на язовир Цанков камък, че меморандумът още е в сила, въпреки решението за неговото прекратяване на кабинета „Петков“. Той повтори аргумента на ГЕРБ, че бившият министър на енергетиката е изпратил писмо с искане за двустранно прекратяване на меморандума, вместо да го прекрати едностранно. После каза, че при служебния кабинет вече е задействана процедурата за едностранно прекратяване.

Христов се придържаше към тази версия до заседанието на специалната парламентарна комисия на 29 ноември. Той каза, че първо министерството е изпратило писмо с искане за прекратяване по взаимно съгласие, отговор на което не е бил получен. Веднага след това е изпратило писмо с искане за едностранно прекратяване и от GemCorp почти веднага са отговорили, че приемат прекратяването и нямат претенции, каза Христов пред депутатите.

„Към момента считаме меморандума за прекратен“, каза Христов, цитиран от БТА. От IP3 Corporation няма получено писмо.

В момента се събира комисия в Министерството на енергетиката, за да разгледа дисциплинарни наказания срещу служители на ведомството, които са имали „по-близък достъп с меморандума“ и той е бил на тяхно съхранение, каза пред депутатите Христов. Той каза още, че меморандумът не е постъпвал в деловодството на Министерството на енергетиката.

Какво означава „ако има арбитраж“

На пресконференция на ГЕРБ на 20 октомври Даниел Митов каза, че в документа има раздел, който ангажира България споразумението да е в сила 2 години, дори и да бъде прекратено. Това, според ГЕРБ, дава възможност на частните фирми да заведат арбитражно дело срещу България.

След като се запозна с текста на меморандума, Ивайло Дерменджиев каза, че става дума за т.нар “sunset clause”. Действието е описано в разделите 6 и 7 на меморандума. Според договора GemCorp и IP3 могат да подадат иск в арбитражен съд до две години след прекратяване на договора, ако е нарушено правото на конфиденциалност и правата им на интелектуална собственост.

Директорът на Gemcorp Атанас Бостанджиев коментира въпросната клауза в интервюто си пред бТВ.

„Единствената причина клаузата за арбитраж да съществува в този необвързващ договор, е конфиденциалността. Тоест, ние бихме осъдили държавата ако изтече информация, а не ако правителството се откаже от този меморандум.“

Ивайло Дерменджиев каза още, че ако се стигне до арбитраж всяка страна трябва да докаже какви вреди е претърпяла. Според него, ако има доказани вреди, те ще бъдат поради изнасяне на търговска информация от някоя от страните.

Как се появи и как изчезна този меморандум

Правителството на Кирил Петков реши да прекрати меморандума след като стана известен и доклад на ДАНС за фирмите.

“От доклада става ясно, че може да се говори за близки до Путин олигарси, пране на пари, търговия с оръжие, лобизъм и други сходни дейности. Самите собственици в GemCorp присъстват в няколко офшорки на различни места по света”, каза депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев през юли.

“Демократична България”, която беше коалиционен партньор в правителството на Петков, поиска незабавното прекратяване на договора. Мирчев тогава предупреди, че има опасност България да се окаже в нарушение на санкциите срещу Русия.

Докладът е изготвен за три седмици, предоставен е на Министерския съвет на 20 април, месец след подписването. За доклада на контраразузнаването се заговори чак през юли.

На 23 юли правителството на Кирил Петков реши да прекрати меморандума, а четири дни по-късно Министерството на енергетиката информира двете фирми.

Руската връзка

Фондът Gemcorp Capital е инвестиционен фонд, фокусиран върху развиващите се пазари и е базиран в Лондон. Компанията има в историята си сделки с руски държавни компании и неуспешен опит за посредничество при продажбата на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V на африканската държава Гана, пише в статия на Файненшъл таймс.

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев. Първоначалният капитал e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев. Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с „Ростех“.

„Ростех“ пък е руски държавен военен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се използват и днес срещу Украйна.

Адониев е прекратил участието си в Gemcorp през 2015 г., а Авдолян през 2020 г., пише Файненшъл таймс.

Атанас Бостанджиев е представен като основател и председател на фонда, който отговаря за цялостното управление на фирмата. В неговата професионална биография също има руски следи.

Той е бил директор на лондонския клон на инвестиционното дружество VTB Capital, дъщерно на санкционираната руска банка „Внешторгбанк“ (ВТБ). В периода, в който Бостанджиев работи във VTB Capital (2011-2014), дружеството е акционер във фалиралата българска банка КТБ. През есента на 2011 г. VTB Capital купува и 80 на сто от „Булгартабак холдинг“, които по-късно продава на фирма, регистрирана в Лихтенщайн. Редица публикации твърдят, че зад тази фирма по това време е депутатът от ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“. ЛИНКОВЕ

В управлението на американския IP3 Corporation са предимно бивши военни от армията на САЩ. Съосновател и главен изпълнителен директор е контраадмирал Майкъл Хюит.

Как тези фирми се оказват в България

Все още не известно как двата фонда са стигнали до правителство на Кирил Петков.

Асен Василев, който беше финансов министър и вицепремиер, каза пред Нова телевизия на 27 март, че от компанията са дошли „с представители на американското и на английското посолство“. Това обаче беше опровергано от двете посолства.

В интервю за „Капитал“ малко след подписването на меморандума Бостанджиев, казва, че през ноември миналата година се е срещнал с президента Румен Радев, заедно с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3, когато са представили интереса си за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори. След това е направен контакт със служебното правителство, назначено от президента.

Тази среща е документирана на сайта на президента Румен Радев. Срещата се е провела на 24 ноември 2021 г., а Майкъл Хюит е представен като „съосновател на енергийна компания, която има интерес да инвестира в България“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)