Здраве

Как да възстановим липсата на колаген в организма?

Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото.

За да може организмът да произвежда колаген, се нуждае от суровини, приети с подходяща диета, изключително богата на храни с растителни протеини, сяра и витамин С.

Основни причини за намаляване или липса на колаген в тялото са слънчевата светлина и стресът, както и липсата на сяра.

Продължителното излагане на силните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина причинява непоправими щети на влакната колаген в кожата. Това води до преждевременно стареене и бръчки. Пигментация в кафяво и рак на кожата са пряк резултат от уврежданията, причинени от слънцето.

За да се преодолее това, е задължително да се използват слънцезащитни препарати с висок фактор, добри овлажнители, витамини B, както и диета, богата на антиоксиданти и растителни протеини. Непрекъснато овлажнявайте кожата с вода и за хидратация консумирайте повече вода и храни, богати на вода, когато сте за дълго на слънце.

По-продължителна и тежка болест или травма причинява на организма свръхпроизводство на хормони от хипофизата и надбъбречната жлеза. Това води до огромно и бързо разрушение на протеините, ако хранителният режим не се коригира.

Клетките в долните слоеве на кожата се унищожават и се образуват бръчки. Това може се регулира с диета, богата на протеини, витамини B2, B5, B6 и витамин С, който е необходим за образуването на съединителната тъкан, както и витамин Е, който е от основно значение за предотвратяването на бръчките преди да станат непоправими.

Липсата на сяра означава също липса на колаген. Наред с калция и фосфора, сярата е най-обилният минерал в човешкото тяло и от съществено значение за производството на колаген и кератин, които съставляват косата и ноктите.

Голям процент от тези два белтъка се състои именно от сяра. Сярата попада в организма чрез естествен цикъл. Тя събира в стратосферата и пада на Земята, разтворена в дъждовната вода. Изобилства в растенията, вкл. пресни плодове и зеленчуци, които се отглеждат навън, както и сурово мляко от животни, хранени на пасища. Органична сяра може да си набавите именно от биологично чисти продукти – плодове, зеленчуци, мляко и месо.

Румяна Иванова

Аз мога

Share
Published by
Румяна Иванова

Recent Posts

Експерти: Избирателите се отдръпнаха преди вота

Цветанка Андреева и Кольо Колев очертаха възможните варианти след вота...

8 минути ago

Какво са яли Исус и апостолите му на Тайната вечеря?

Разкритие на италиански учени разбулва мистерията...

38 минути ago

Малките плувци на Траяна спечелиха 10 медала на международен турнир

Отлично представяне за плувците на СКП Траяна (Стара Загора) при участието им на международния турнир…

52 минути ago

Енергиен експерт: Ще се стигне до увеличение на цената на тока

Според Георги Касчиев служебното правителство трябва да реши въпроси, тъй като редовните няма да се…

един час ago

Сдружението на заведенията: „Спаси София“ мрази бизнеса в столицата

Те са против въвеждането на Синя зона в неделя...

един час ago
image0 (9K)