Как да експресираме емоциите си във връзка, без да сме твърде емоционални

Епитетът “емоционален” е една от най-негативните характеристики, с които модерният човек може да бъде заклеймен. В съвременния свят, издигащ на почит разума, хладнокръвието и дипломацията, изразяването на емоция се счита за признак на слабост. 

С доза романтична хиперболизация смеем да твърдим, че отношенията в любовта понякога напомнят на бойното поле, а именно състояние, лишено от логика и наситено с бурни емоции. Но също както във войната, твърде интензивните чувства не са най-добрият съветник, а колкото и противоречиво да звучи, можем да сме емоционални във връзка, без да сме прекалено чувствителни.

Всички емоции са лоши емоции?

Мнозина от нас растат, вярвайки, че емоциите са нещо лошо, неградивно и дори разрушително, особено негативните емоции. Тази все още неразвенчана социална стигма поражда усещането в нас, че е лошо да се чувстваме зле, затова просто не бива да се чувстваме зле. И тъй като негативните преживявания са неизменна част от човешкото съществуване, единствената ни възможност е да потискаме чувствата си, да се преструваме, че не са там, или да ги оставим да “загният”, което обаче обикновено поражда дълготрайни психологически последствия.

Когато през по-голямата част от живота си прикриваме истинските си чувства, постепенно се превръщаме в напрегнати, напористи в комуникацията с други хора, и дори твърде емоционални – именно това, от което искаме да избягаме ни кара да загубим способността си да се експресираме по здравословен начин.

Та тук идва въпросът как точно да изразяваме чувствата си без да губим контрол над тях.

Чисто теоретично, по-шумната и бурна експресия позволява на емоциите да излязат навън, което е значително по-добър вариант от задържането им. Но всяко емоционално “избухване” има потенциал да стресне и отблъсне партньора ни. 

Премисли и говори

Мъдрите хора съветват да броим до 10 преди да говорим, за да не си навлечем излишни проблеми особено ако имаме пиперлив език. Отделете време да премислите тревогите, които искате да споделите с партньора си – било то финансови, здравословни или свързани с отношенията помежду ви. Ако се страхувате, че може да станете твърде емоционални в хода на разговора и да се отплеснете от темата, напишете си опорни точки и ги следвайте дословно. 

Колкото и да обичаме човека до нас, понякога възникват неотложни конфликти, които водят до разгорещен скандал. Познавайки темпераментния си характер, стопирайте разговора още в зародиш и обяснете на партньора си, че ще си дадете малко време да обмислите точно какво искате да му кажете, за да не го нараните с думите си излишно. Това е отлична тактика, препоръчана от много психолози, с която все пак не бива да се злоупотребява – т.е. не дръжте партньора си в напрежение твърде дълго, докато анализирате ситуацията, тъй като това само ще утежни атмосферата допълнително или ще изглежда все едно криете или потискате чувствата си.

Как да споделяме чувствата си в интимен план?

Сексуалните отношения са най-емоционалното звено от всяка връзка, а несъгласуването на вкусове може да породи неловки разговори. Към такива деликатни теми трябва да се подхожда с внимание, като не позволяваме на емоциите да излязат извън контрол. 

Откритата комуникация е основополагаща за синхронизиране на сексуалните предпочитания, но за да бъде такава дискусия истински ефективна, трябва сте сигурни в каква посока да я насочите – страхове, нетипични вкусове или неизпълнени желания. Трябва да знаете какво искате или поне какво ви влече, за да го изкомуникирате адекватно с партньора си. Тук най-много помага себепознаването, а именно употребата на интимни играчки, дилда от Passion.bg или аксесоари. Може да разгледате повече в sex shop Passion.bg. Когато не се страхуваме да се задълбочим в същността на романтичните си предпочитания, само тогава ще придобием достатъчно увереност да говорим открито за тях. 

Здравословната експресия на емоции е най-важният фактор, за да функционира една романтична връзка добре, затова трябва да се научим да не попадаме в плен на чувствата си, а да ги владеем и споделяме.


image0 (9K)