Как да засадим кокосова палма у дома? Упътване в 6 стъпки

Кокосовата палма е символ на екзотика. Тя е любимо растение на много хора, особено на живеещите в умерените ширини, каквито сме ние българите. Някои твърдят, че да се отгледа кокосова палма в България на практика е невъзможно. Дали наистина е невъзможно? Не бихме казали, че е съвсем така.

[ad id=“263680″]

..
Но че е трудно, в това няма и грам съмнение. В настоящата статийка сме ви подготвили няколко кратки съвета, които ще ви помогнат с това трудно начинание, а кой знае – може пък и да се получи и да внесете тропическата екзотика в своя дом.

За начало трябва да знаете, че кокосовата палма няма равна на себе си по отношение на любовта си към откритите пространства, така че това ще е първият проблем, с който ще трябва да се справите. Растението може скоро да умре, ако го гледате постоянно на затворено, защото това никак не е присъщо на този сорт палми.

Друг голям препъни-камък е неприязънта на това топлолюбиво растение към студа. На практика в Европа никъде не може да вирее спокойно освен на Канарските острови. При температура на въздуха под 15 градуса това растение залинява и може скоро да умре. Добрата новина е, че ако се хване и му предложите добри условия на живот, дръвчето може да даде дори плод (кокосови орехи) след около 6 до 10 години.

[ad id=“225664″]

..

1.Първото, от което се нуждаете е кокосов орех, който естествено е паднал от кокосова палма. Обикновено орехите падат само когато са узрели напълно, така че това е добър знак. Чуйте дали вътре се плиска кокосово мляко. Ако да, то това означава, че плодът е жив и годен да се засади. Не премахвайте външната обвивка.
2.След като сте избрали подходящ плод и сте го занесли у дома си (например от почивка на някое екзотично място), следва да го накиснете за два три дни в кофичка с вода. Старайте се да го завъртате от време на време, за да може да се накисне от всички страни.
3.Поставете в 10 литрова (или по-голяма) саксия натрошена скала или едър чакъл, след това смесете с още толкова едрозърнест пясък и пръст (може да я купите от специализиран магазин за цветя). Съотношението пръст пясък да бъде 50 / 50. Засадете кокосовия орех в саксията като го поставите на една страна и оставите открита от ? до ? от ядката.
4.Поливайте кокоса редовно, за да поддържате пръстта леко влажна (и равномерно, а не само в единия край). Избягвайте да наводнявате саксията и се старайте пръстта да не прогизва.
5.Поставете саксията на топло и светло място. Кокосът обожава светлина, но избягвайте да го слагате под преки слънчеви лъчи – това ще го повреди. Растението има най-големи шансове да поникне при температура на въздуха между 32 и 38 градуса. Не бива температурата да пада под 22 – 23 градуса.
6.Поливайте с топла (но не гореща вода) растението всеки ден, но се старайте да не го преовлажните. Така ще покълне по-лесно. Не е добре почвата да изсъхва напълно, както и повърхността на ядката. След 4 до 9 месеца растението ще покълне. Кокосовата палма може да се извади от саксията и да се засади в земята (например в топла оранжерия) след около 6 месеца.
изт. domgradina.net


image0 (9K)