Как да избегнем излишните килограми по празниците

Въпреки че тази Коледа ще бъде малко по-различна, никой няма да пропусне голямата почерпка. Това означава, че е много вероятно да ядете и пиете твърде много, заобиколени от любимите си хора. А в навечерито на новата година даваме обещания, че ще ходим на фитнес и ще плащаме таксата за три месеца, че ще започнем да се храним по-здравословно и се визуализираме със завидно тяло на плажа през лятото.

Но как можем да избегнем натрупването на излишни килограми по Коледа?

Някои от основните проблеми, които съпътстват празничните дни и буквално затягат коланите ни, са следните:

Имаме повече срещи от обикновено
Ядем повече, отколкото ни трябва и злоупотребяваме със сладкишите
Спортуваме по-малко
Пием по-малко вода и повече алкохол.
Разбираме тези грешки, но можем ли да ги избегнем?

Ето съветите на специалистите:

Приемането на две големи порции в един и същи ден може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, алармират експертите, цитирани от Нова телевизия. Ако обаче имате апетит, време е да се насладите. Но с условието, че трябва да се фокусирате върху това, което ядете не един ден в годината, а в останалите 364.

Колко здравословно или вредно може да бъде едно сладко, зависи и от количеството, което консумираме от него. Най-добрият вариант е да хапваме сладкиши с подсладители, без калории, без прости захари. Сладките плодове като фурми, плодове, потопени (леко) в разтопен шоколад също са добър вариант. Или пък си направете сладкиши сами, като контролирате както съставките, така и количеството прости захари и мазнини, които ще съдържат.

Дъвчете добре храната си и яжте бавно – така може да се заситите по-рано. Много пъти разговорно се казва, че „ядем с очите си“. С други думи, нашият глад се основава на емоцията на момента, а не на глада, който наистина изпитваме. Трябва да се наслаждавате на околната среда, семейството и храната, разбира се, но без да изпитвате чувството, че искате да „погълнете“, каквото има на масата.

Пристигането на новата година ни насърчава да даваме обещания за подобряване на навиците си. Проблемът обаче е тук: тези дати са точно, за да се наслаждаваме, без да се чувстваме виновни за това, което сме яли или пили. Но чувството за вина не помага. Ако искаме да отслабнем, трябва да подобрим хранителните си навици и да извършваме физическа активност, но постоянно и най-вече – без бързане.

Истински промени се правят с постоянство и търпение. В този смисъл посещението при диетолог ще помогне за това да се научим как да подобряваме навиците си малко по малко и да постигаме дългосрочните си цели и през останалата част от годината.

Препоръчително е да не си лягате да спите след много обилно хранене. Важно е да дадете на организма си достатъчно време за правилно усвояване на храната.

Алкохолът не е препоръчителен, но по празниците се злоупотребява и с този тип напитки. Със сигурност е по-добре да се консумира вино, бира или сайдер, отколкото дестилати като ром, джин или уиски.

Положително би било да се възползвате от часовете с повече слънце, за да спортувате на открито (слънчевата светлина е необходима на тялото ни, за да синтезира витамин D). Освен това, в настоящата ситуация, трябва да се възползваме от природата и парковете, като по този начин намаляваме вероятността да бъдем в контакт с коронавируса и да останем по-изолирани. За упражнения у дома подходящи са лостовете за набиране, тежестите и ластиците.

life.dir.bg

 


image0 (9K)