Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Снимка: Istock

Често пъти, когато избираме обувки, първото нещо, което ни впечатлява е визията им. Ако пък пазаруваме онлайн, тогава възможността да не сме избрали най-подходящия чифт за нас е още по-голяма. Пробата на даден модел във физически магазин също не е гаранция за успешна покупка. Особено, ако сме обикаляли по магазините цял ден и към края на шопинга сме избрали чифт обувки. Твърде вероятно е на другия ден те да са ни широки, тъй като краката ни са били прекалено подути и уморени.

Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Ето някои параметри, с които да се съобразите:

Постоянно имате мазоли

Замисляли ли сте се каква може да е причината за това или просто приемате нещата такива, каквито са? Ноктите, които растат навътре, кокошите тръни, мазолите, изкривяването на пръстите или образуването на големи кокалчета – всичко това може да се дължи на неудобни обувки и избор на неточен номер. И ако мислим, че тези „дефекти“ на крака са по-скоро козметични, то носенето на неточните обувки прекалено дълго време може да доведе и до разтежения в глезените, болки в коленете и гърба.

Намерете точния размер

Когато избирате чифт обувки, имайте предвид, че те трябва да са ви удобни. Това означава да не са нито прекалено тесни, нито прекалено широки. За целта – измерете крака си. Ако имате малко дете, вероятно сте се опитвали многократно да измерите крачето му. Съветваме ви и вие да направите същото. Сложете шивашки метър на ъгъл от 90 градуса (ъгълът между пода и стената). И стъпете отгоре. Пръстите си опрете в дебела книга и с маркер отбележете къде свършват те, като се стараете да не кривите ъгъла между книгата и пода, а той отново да е 90 градуса. Така измерената дължина е точната дължина на стъпалото ви. За предпочитане е да измерите дължината и на двете си стъпала. По принцип единия крак винаги е малко по-голям от другия, така че, при избора на обувки се съобразете с по-голяма дължина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)