Как да не настинем в преходния сезон

Преходните сезони си имат своята красота, но също и някои предизвикателства за организма. Температурните амплитуди през тях са честа предпоставка за настинка и единственият начин да останем здрави, е да поддържаме имунната система максимално добре и да оптимизираме енергията си правилно.

Настинката все пак има нужда от две основни предпоставки – отслабена имунна система и микроби. Очевидно е, че добрата хигиена, избягването на струпвания, добре подбраните дамски дрехи са важна предпоставка да не се сдобием с настинка, но и какво още можем да направим:

Здраво тяло

Поддържането на добър физически тонус е важен за добрата работа на имунната ви система. Не е задължително да посещавате фитнес, за да стимулирате производството на бели кръвни клетки (именно те атакуват бактериите), но интензивна разходка на чист въздух, гимнастика, каране на колело – са перфектни упражнения за тялото.

За повечето от нас 7-часовия сън е мираж, но е добре да се придържаме поне близо до тази доза, тялото има нужда от почивка, за да ни бъде верен приятел. Контрастните душове също са добър приятел, а консумацията на храни с повече здравословни ползи за организма даже не смятам, че е нужно да бъде споменато в подробност.

Дрехите

Времето застудява и е добре да подбираме дрехи, които оптимизират енергията на тялото правилно. Всеизвестен факт е, че за повечето хора ниските температури отслабват имунната система, а това винаги е предпоставка за настинка и всякакви вирусни заболявания. Добре подбраните дрехи, аксесоари (шал и шапка спасяват често) и обувки със сигурност са добър коз за преходните сезони.

Етерични масла

Освен благоуханна, ароматерапията е доказано средство в борбата с вирусите.

За помагане на дихателните пътища и като превенция, а и по време на настинка, аз лично използвам етерично масло от мащерка, чаено дърво, тамян, бор, салвия – не едновременно разбира се, редувам ги или добавям в аромалампата каквото масло имам налично или ми отговаря на настроението.

Билки

Не става дума за чай за наслада, а за цяр – мащерка, иглика, листа от диви ягоди, глог, шипка, цвят бъз, лайка, борови връхчета + манов мед, добър източник на много витамини от B групата. Важно е билките да поврат на тих огън поне 5 минути, после да постоят под капак 15 минути, а непосредствено след това чаят да се прецеди. Ако билките останат задълго – чаят започва да горчи.

Супа за душата

Всякакви есенни крем супи са прекрасен източник на витамини и минерали в лесноусвоима форма – тиквена, от леща, от печени чушки и домати, нахутена, морковена. Супата е храна, която свързваме с комфорта, а той по естествен начин ни прави щастливи – което означава поток от хормони и химически реакции, които ще държат имунната ни система нащрек, а настинката далеч.

По-голяма част от подправките, които се използват в Индия са известни с чудодейното си въздействие върху организма – куркума, джинджифил, асатефида, карамфил, черен пипер, канела, кардамон, кориандър, анасон, синап, люти чушки – те зареждат организма с енергия, борят бактерии и вируси и цялостно подобряват състоянието на човек. Така че смело ги добавяйте към крем супи, а защо не и към ястия.

Една класическа пилешка супа с повече зеленчуци, също не е за пропускане и спомага на естествените защитни сили.

Минерална вода и спа процедури

България е богата на над 600 безценни минерални извори и балнеолечението е един от начините, не просто да лекуваме заболявания, а да предотвратим такива. Разтворените в минералната вода елементи, проникват в организма – цинк, магнезий, сяра, калций и т.н., а какво да кажем за усещането за отпускане и изпаряване на всяка лоша мисъл, докато си потопен в топлите минерални води.

 


image0 (9K)