Как да оползотворим времето си, когато се налага да си останем у дома

Грипната епидемия и заплахата от разпространението на коронавируса остави учениците у дома, а заедно с тях и майките им. Доброто настроение има положителен ефект върху организма, затова вместо да се залепите за телевизора и да повишавате тревожността си, ви предлагаме някои дейности, които ще ви разсеят от паниката, ще допринесат за взаимността в семейството, а защо не и за красотата и здравето ви.

За жените

Сега ще имате време да направите своята сутрешна гимнастика. Ако отдавна не сте спортували, не се претоварвайте, за да не си докарате някоя травма. Засечете колко време е необходимо, за да изпълните упражненията си и помислете как бихте могли да ги включите и в нормалния си график, пише Actualno.com.

Това е моментът и да се погрижите за освежаването на външния си вид. Направете онази маска за коса и/или лице, за която все не ви остава време. Истината е, че без тичането за водене и взимане на детето от училище може да намерите време за релакс във ваната или в леглото с любима книга или филм.

Помислете и кои от приятелите и роднините си не сте чували отдавна и побъбрете (оптимистично) за живота.

За децата

Сега вече нямате оправдание, че нямате време да си оправите стаята, а и може да си вдигнете акциите в очите на родителите си. Имате и достатъчно време да направите разбор на играчките си и да прецените дали не е време да се разделите с някои от тях.

Това е и моментът да довършите някой урок, домашно или проект, които сте забавили или забравили. Може да проявите и творчество и да помислите за нов проект, който да създадете и да представите, когато се възобновят занятията. Може да довършите и книгите за четене от летния списък (това заедно с разчистването на стаята ще ви спечели много червени точки пред родителите.)

Започнете да си водите дневник. Помислете за ново хоби (рисуване, писане, пеене) или обърнете повече внимание на съществуващото. Попитайте в коя част от домакинството може да вземете участие и да придобиете нови знания и навици.

За мъжете

Сега може да заковете онзи пирон (поправите течащата мивка, залепите увисналия тапет и т. н.), за който жена ви ви мрънка от месеци. Все пак извършвайте всички подобни действия с особено внимание без риск от травми, за да предотвратите търсене на медицинска помощ.

Ще имате време да обмислите своите иновативни идеи, свързани с дома или работата. Опишете ги подробно. Ако обстоятелствата го позволяват – отделете повече време на хобито си.

Кажете на жена си колко е красива и колко я обичате. (това може да доведе до разнообразяване на любовния живот). Попитайте в коя част от домакинството може да вземете участие и да придобиете нови знания и навици.

За цялото семейство

Сега може да наредите онзи пъзел, за който все не ви остава време и да извадите настолните игри. Помислете какво да е менюто за вечеря и участвайте всички в приготвянето й. Събирайте се цялото семейство за хранене и говорете за нещата, които ви интересуват. Опитайте се да говорите за хубави неща и да не задълбавате в тревожните новини. Гледайте отново любимите си филми или потърсете нови.

Обърнете повече внимание на домашния любимец – срешете го, почистете мястото му за спане и купичката за храна и вода.

Опитайте да сте позитивни. Спомнете си хубавите моменти, разказвайте си вицове, споделяйте смешки, които сте чули или прочели.

Направете си караоке вечер. Избягвайте да спорите и да възкресявате стари проблеми. Тези, които стоят на дневен план, но не са неотложни, може да изчакат по-добри времена за обсъждане.

Бъдете толерантни и добронамерени един към друг! И бъдете здрави!


image0 (9K)