Как да превърнем Ковид-19 в контролирано заболяване

Индийската мутация на COVID се разпространява по-бързо, алармира вирусолог

Отварят „зелени коридори“ за ваксинация в 8 общински диагностично-консултативни центрове в столицата. Ще бъдат разкрити и телефони, на които предварително да се записва всеки желаещ да си постави ваксина.

Още миналата година, когато се заговори за ваксини, СЗО предупреди, че няма как да стигнат за всички. Идеята беше до края на 2021 година да бъдат ваксинирани и предпазени уязвимите групи. Това са възрастните хора със съпътстващи заболявания, рискови професии„, каза вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова в студиото на „Денят ON AIR“.

Според нея това е сериозна крача към колективния имунитет.

Това е пътят да превърнем Ковид-19 в контролирано заболяване, да намалим броя на тежките случаи, както и броя на смъртните случаи„, подчерта тя и коментира появата на индийския вариант на вируса.

Това е поредният вариант на SARS-CoV-2, появи се през октомври. За първи път беше регистриран в Индия. Нарекоха го „двоен мутант“, но той съдържа 13-14 различни мутации, не само две. За едната от мутациите се смята, че му помага да се разпространява по-добре, а другата спада към т.нар. „евакуационни мутации“. Мутация, която би могла да му помогне да избяга от имунния отговор. Когато говорим за нови варианти – винаги се сравняват с първия вариант, който беше изолиран в Ухан в края на 2019 г.“, добави вирусологът.

По думите ѝ освен тези две мутации, той има и други, а едната от тях допринася за разпространението му.

Този вариант успя да набере скорост. СЗО го включи в списъка към вариантите, които предизвикват тревога. Смята се, че се разпространява по-добре и от британския вариант. През февруари доминираше във втория по големина щат в Индия. Сега вече доминира в цялата страна. Дали има по-тежка клинична картина – до момента няма данни за това„, посочи проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че общият брой на доказаните случаи с индийския вариант е под 1 400.

Смята се, че ваксините, с които разполагаме, действат срещу него. А за тях мишената е една и съща – S – белтъкът„, категорична е проф. Александрова.

Вирусологът допълни, че компаниите постоянно актуализират ваксините си според появяващите се варианти.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)