Как да си събуем обувките на гости без притеснение

15 начина да се отървете бързо от неприятната миризма на обувките

Неприятният мирис на краката е не само естетически. Ако не се борите с прекомерното изпотяване, тогава шансовете за „запознаване“ с микозата и други неприятни болести са ви в кърпа вързани. Има обаче лесни начини да се отървете от този досаден проблем без използването на скъпи медикаменти.
Тук ще изброим няколко начина как да победим неприятната миризма на обувки и крака.
1. Избягвайте тесните обувки
Тънките обувки предотвратяват изпаряването на влагата от повърхността на кожата. А топлата и тъмна среда завършва това, което е започнало: развиват се бактерии, причиняващи неприятната миризма. За да предпазите краката си от изпотяване, трябва да носите обувки, които ви пасват по размер. В допълнение, обувките трябва да бъдат направени от дишащи материали, с подвижни стелки, които могат да се изперат при необходимост.
2. Вода за уста
Водата за уста можете да използвате, за да се предотврати изпотяване на краката. Трябва да вземете вана от 1 част вода за уста и 2 части вода в продължение на 40 минути, а в края на процедурата да избършете краката си до сухо. Експертите препоръчват провеждането на такива курсове за лечение.
3. Филтри с активен въглен
За да се премахне неприятната миризма от обувките, достатъчно е да използвате филтър, който съдържа активен въглен (също така ще работят филтри за вода или абсорбатори на миризми за хладилника). Просто оставете контейнера с въглен в обувките за нощта – и миризмата е изчезнала. Съвет: не забравяйте да изсушите филтрите след употреба.
4. Сода и царевично нишесте
Содата и царевичното нишесте отлично абсорбират влагата и елиминират причината за неприятната миризма на краката. Има два начина да ги използвате: След душ, напудрете краката си със сода или нишесте между пръстите на краката: това ще ви помогне да избегнете прекомерно изпотяване.За борба с миризмата на обувки, обработете вътрешната повърхност със сода: тя ще абсорбира излишната влага и освен това ще има антибактериален и дезодориращ ефект.
5. Овлажняващ лосион
Овлажняването играе важна роля в борбата срещу прекомерното изпотяване. Една от причините за хиперхидрозата е втвърдената кожа на краката, в която се натрупват бактерии. За да се предотврати образуването на пукнатини, а следователно и неприятна миризма, е необходимо да прилагате овлажняващ лосион на краката си всяка вечер. Тази процедура трябва да стане регулярна.
6. Спортни чорапи
Спортните чорапи са оборудвани със специални вложки, които помагат да се изведе влагата от повърхността на кожата. В допълнение, при тях се използват високотехнологични влакна, които премахват излишната влага. Избягвайте чорапите, изработени от чист памук: те, разбира се, поглъщат пот, но въпреки това остават в тесен контакт с краката, което допринася за появата на неприятна миризма.

[ad id=“225664″]

7. Сол
Баните с добавена сол допринасят за стесняването на порите и борбата с бактериите по повърхността на краката. Рецептата за тази баня е проста: в 4 чаши топла вода трябва да разтваряте половин чаша сол. Подходяща е трапезна, морска или английска сол.
8. Сушете обувките си на слънце
Бактериите и гъбите, които в крайна сметка се образуват в обувките, се страхуват от ултравиолетовите лъчи. За да се отървете от микроорганизми и миризма или да предотвратите появата им, трябва периодично да изсушавате обувките си на слънце.
9. Спазвайте диета
Някои храни предизвикват изпотяване. Ако отивате на важна среща и искате да се чувствате комфортно, най-добре се откажете от пикантни ястия, кафе и чай. Храните, богати на въглехидрати, също провокират растежа на гъбичките по кожата.
10. Ментова скраб
Ментовата скраб не само се бори с миризмата, но също така подобрява кръвообращението и ексфолира мъртвата кожа. За нейната направа ще се нуждаете от прости съставки:

1 супена лъжица. л. царевично брашно;
2 ч.л. изсушена мента;
1 супена лъжица кисело мляко;
5 капки етерично масло от мента;
сок от един лимон.
Всички компоненти трябва да се смесят до образуването на гранулирана маса и да се поставят върху стъпалото. Масажирайте краката си за 5-10 минути, след това измийте и изсушете краката си до сухо.

[ad id=“263680″]

11. Надникнете в шкафа с подправки
Подправките, които се намират в почти всеки дом, също са добри в борбата с миризмата на краката. Канелата има антибактериални свойства. Според някои данни етеричните масла, съдържащи се в нея, убиват до 90% от бактериите. Етерично масло или прах от канела може да се добави към ваните за крака.
Мащерката е мощен естествен антисептик. В древни времена лекарите са я използвали за дезинфекциране на рани. Топлата баня с мащерка има силен дезодориращ ефект.
Мента, в допълнение към антибактериалните и антисептичните свойства, има подчертан свеж аромат.
12. Спазвайте срока за носене на обувки
Спортните обувки не могат да се носят повече от 3 години. Независимо от грижите и миенето, мръсотията се абсорбира в материалите, от които се произвеждат обувките, и служи като гнездо за бактерии. Ако практикувате спорт с маратонки средно 30 минути на ден и поне 4-5 пъти седмично, тогава трябва да купувате нов чифт на всеки шест месеца.
13. Водороден пероксид и манган
Навременната дезинфекция на обувки ще предпази от микозата (една от причините за неприятния мирис на краката) и ако се окаже, че ще убие спорите на гъбичките. За да проведете противогъбично лечение у дома, ще ви е необходим калиев перманганат. Разтварят се няколко кристали калиев перманганат във вода и се обработва вътрешността на обувката с памучен тампон.
14. Контрастна вана за крака
Контрастните вани за крака имат положителен ефект върху работата на потните жлези. Поради редуването на топлата и студената вода се подобрява циркулацията на кръвта, повишава се тонуса и неприятният мирис на краката изчезва. Не забравяйте и за противопоказанията: това са разширени вени, бременност, диабет и някои други случаи.
15. Пакетче силикагел
Малките торбички с кръгли топчета, които производителите слагат в кутии с нови обувки, ще бъдат полезни за борба с миризмата на стари обувки. Материалът, от който се правят топчетата, се нарича силикагел: абсорбира и задържа влага. Вземете 1-2 супени лъжици. л. пълнеж и го оставете в обувките за нощта – до сутринта миризмата ще изчезне.

Кои от нашите съвети сте готови да опитате върху себе си?


image0 (9K)