Как домакинската работа се отразява на либидото?

Все повече семейни двойки се оплакват от сексуални проблеми

Домакинската работа е досадно нещо и да търсиш връзка между нея и сексуалното удоволствие звучи доста абсурдно, пише 24 часа. Но редица учени по света не мислят така и посвещават много от работата си на този въпрос. Причината да се вълнуват от него е фактът, че все повече семейни двойки се оплакват от сексуални проблеми. Особено след появата на деца, забавленията в леглото рязко намаляват или пък губят своето очарование.

Стресът е най-честият виновник това да се случва. В несигурните времена, в които живеем, на много партньори се налага да работят прекомерно и ако им остава някакво малко време за сексуални забавления, те се чувстват толкова уморени, че не могат да го използват рационално.

И тъй като основната им работа носи така необходимите доходи, то домакинската се превръща в бреме, от което всеки гледа да се отърве. А това обикновено води до допълнително напрежение в семейството, скандали и нежелание за сексуални контакти дълго време. Така че неслучайно учените са се насочили към домакинската работа като съществен фактор за сексуалното удоволствие.

Последното проучване по въпроса е на австралийски екип. Изследователи от Технологичния университет в Мелбърн са анкетирали 300 жени на възраст от 18 до 39 г. Те е трябвало да отговарят на въпроси за домакинска работа, финансови отговорности в семейството, организиране на социални дейности и сексуална удовлетвореност.

Целта на учените е била да установят как феноменът, известен като умствено или невидимо натоварване, влияе върху интимните отношения на хетеросексуални двойки. С него психолозите обобщават всички задачи в ежедневието по поддържане на домакинството, които никога не се споменават изрично, но въпреки това се идентифицират, обмислят, планират и след това се изпълняват едновременно с редица други.

Обикновено в семейството има един-единствен човек, който носи пълна отговорност за процесите и резултатите. В по-голяма част от случаите това са жените, независимо от степента на собствената си заетост.

А тя става все по-голяма през последните години, тъй като представителките на нежния пол отдавна не са само домакини. Те също гонят кариера и се нуждаят от психическо спокойствие да я преследват. И ако не споделят умственото натоварване със съпруга си, в даден момент се плъзват към изгаряне, като сред първите му признаци е точно намаляване на либидото.

Според австралийските учени тази тенденция се е изострила по време на пандемията, тъй като жените са били натоварени и с допълнителни задачи по онлайн обучението на децата, което ги е накарало да се чувстват изтощени и тревожни. Анализирайки резултатите от анкетите, те са открили, че колкото по-равномерно са разпределени домашните задължения между партньорите, толкова по-голямо е чувството на удовлетворение от връзката за жените и желанието им за секс.

Те смятат, че това се дължи на очакването за справедливост и равнопоставеност, което съвременните дами имат за семейните отношения. Затова предполагат, че подобряването на сексуалния живот може да мине през поемане на повече отговорност от мъжете за задачи, свързани с дома.

Което може да се окаже голямо предизвикателство, тъй като по-ранни изследвания показват, че жените все още вършат 70 минути повече домакинска работа на ден от мъжете. Те прекарват средно по два часа и 49 минути в готвене, чистене, миене на чинии и грижи за децата, докато половинките им само час и 39 минути. И това не е, защото са мързеливи, а защото гледат на партньорката си като на мениджър или възложител на всички домакински задължения, което означава, че от нея зависи какво трябва да се направи и кога.

Американско проучване преди 6 г. откри, че мъжете и жените, които си поделят поравно домакинските задължения, правят секс средно 6,8 пъти на месец, в сравнение с около 5 пъти за семействата, в които единият партньор поема повече задачи, като обикновено това е съпругата.

Съвременните двойки, които се придържат към по-егалитарно разделение на труда, са единствените, които преживяват увеличаване на сексуалните контакти в сравнение с тези от миналото. При останалите има намаление, като най-сериозно е то при тези, в които жената върши по-голямата част от домакинската работа. Тази констатация е особено забележителна, като се имат предвид докладите, които показват, че сексуалната честота като цяло е намаляла в световен мащаб през последните няколко десетилетия”, коментира професор Шарън Саслер от университета “Корнел”.

Новите проучвания отхвърлят заключенията на испански изследователи от 2014 г., според които вършещите много домакинска работа мъже получават по-малко секс. Екипът на Сабино Корнрих е анкетирал 4561 американски двойки, женени над 20 г. От отговорите им установил, че нехаещите за случващото се у дома господа се радват на 1,5 пъти повече сексуални ласки месечно.

Учените от Мадрид смятат, че това се дължи на стереотипи, според които жените намират домошарите за по-малко атрактивни в сексуално отношение, отколкото чистокръвните мачовци. Но при по-младите двойки се наблюдавала обратна тенденция. Мъжете, помагащи повече в домакинската работа, се радват на повече секс.

Днес любовта се основава на споделени интереси, дейности и емоции. Там, където различието някога е било в основата на желанието, равенството все повече става еротично”, обяснява историкът Стефани Кунц.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)