Здраве

Как правилно да спим при болки в гръбначния стълб

Положението на тялото по време на сън влияе на изчистването на токсините от мозъка и неговата добра функционалност.

Изследователи от университета в Стон Брук са установили, че най- полезно е да се спи на една страна. Именно в това положение се осъществява изчистването на токсините от мозъка най- ефективно. Освен това, намалява се риска от развитие на болестта на Алцхаймер и Паркинсон и на още редица неврологични заболявания.

[ad id=“225664″]
С помощта на контрастна магнитно- резонансна томография, изследователската група начело с доктора на медицинските науки Хелен Бенвенист доказали тезата. Най- ефективно се отделят и изчистват токсините от мозъка при странично положение на тялото по време на сън.

По време на изследването учените поставяли доброволците в това положение и наблюдавали нощния им сън, като пречели те да заемат друга поза – на гръб или по корем. Друг интересен извод е, че страничното положение за почивка на тялото също влияе на изчистването на токсините и състоянието на мозъка.
Препоръките на учените към хората:
Възрастните хора не бива да спят по корем- когато спим в поза по корем, рязко обръщаме главата наляво или надясно, кръвообращението се нарушава и се създава опасност от инсулт.
Как да спим при болка в гръбначния стълб? Най- добре е да се спи на дясната страна, а левият крак да е сгънат в коляното и положен на леглото. Дясната ръка може да се постави под възглавницата, а лявата- върху тялото или на леглото.
Тази поза избират несъзнателно почти всички хора, страдащи от болки в гръбначния стълб. При невралгии е най- добре да се спи на болната страна, така коренчетата на нервите в гръбначния стълб не се раздразват допълнително.

Arhiv

Recent Posts

Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор

Разширяват се интересите в различни сфери...

24 минути ago

Номерата на бюлетините са ясни: ГЕРБ №22, ПП-ДБ №14

Вижте коя партия с кой номер ще бъде на вота...

42 минути ago

Да избягаш от бащината сянка. Енрике Иглесиас, на когото не му омръзва да пее

Когато започва да пее, се представя за друг, за да не използва известната си фамилия.…

44 минути ago

Най-големите постижения в спорта от фотографа ни Любомир Асенов

Галерията на открито представя изложбата от 10 до 21 май...

48 минути ago

КНСБ прави черен списък на най-калпавите работодатели

Вече се издирват по трима фаворити в 28-те области...

51 минути ago
image0 (9K)